”ZAŽELI U SUHOPOLJU – FAZA II” Održana svečana dodjela svjedodžbi: 15 žena završilo osposobljavanje za zanimanje cvjećar-aranžer

Općina Suhopolje prijavila je projekt “Zaželi u Suhopolju- faza II” u sklopu programa “Zaželi – program zapošljavanja žena”. Odobrena sredstva za provedbu projekta, koja su u potpunosti financirana od strane Europskog socijalnog fonda, iznose 1.377.150,00 kuna, dok je predviđeno razdoblje provedbe projekta 13 mjeseci.

Budući da je na području općine Suhopolje broj nezaposlenih žena te starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju u porastu, ovim projektom želi se povećati konkurentnost na tržištu rada kroz njihovo zapošljavanje i dodatno obrazovanje, odnosno osposobljavanje. Petnaest zaposlenih žena pružalo je tako usluge podrške i potpore za 120 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju na području općine Suhopolje, a samim time značajno je povećana kvaliteta njihovih života.

Tijekom provedbe prve faze, kako je već spomenuto, žene su završile osposobljavanje za zanimanje gerontodomaćice, a u drugoj fazi, koja je pri kraju, popunjavanjem anketa izabrale su zanimanje cvjećar-aranžer. 

– Kao obavezni dio projekta bilo je i provođenje osposobljavanja, a budući da su u prvoj fazi žene osposobljene za zanimanje gerontodomaćice, u ovoj im je ponuđen izbor između cvjećara-aranžera i kuhara. Nakon što su ispunjene ankete, izabrano je osposobljavanje za cvjećare aranžere, a proteklog tjedna održana je svečana dodjela svjedodžbi. Tečaj je trajao 170 sati, dojam žena je odličan, a sve spomenuto provedeno je kroz teorijski i praktični dio – istaknuo je Matej Štok, vanjski suradnik na projektu.

Kako se i sam projekt bliži kraju, povratnih informacija ima sve više. Naravno, lako se da zaključiti kako je provedba projketa od velike važnosti kako za uključene žene, tako i za krajnje korisnike.

– Povratne informacije koje smo prikupili tijekom provedbe projekta “Zaželi u Suhopolju” bile su pozitivne. Našim krajnjim korisnicima ova pomoć koju su dobivali znači jako puno, naviki su se da im netko dolazi i da im pomaže u svakodnevnim poslovima koje oni sami ne mogu obavljati. Tijekom pauze u provedbi, nakon završetka prve faze i početka druge faze projekta, znali smo da korisnicima nedostaju žene koje su ih obilazile, jer njima je ponekad bilo dovoljno samo da ih netko posjeti i popriča s njima, stoga im taj period razdvojenosti zapravo jako teško pada- dodao je Matej Štok.

Velikog značaja cijele ove priče svjesni su i u Općini Suhopolje, stoga je u planu provođenje i treće faze, ako do nje dođe.

– Prema informacijama koje su nama dostupne treća faza projekta mogla bi biti aktivna krajem godine, a mi u Općini pristali smo na daljnje produženje. Stvar je u tome što sve veći broj žitelja naše općine spada u stariju populaciju i velika je potreba za ljudima koji će brinuti o starijim i nemoćnima. Mirovine su male, izolirani su, ne mogu sve sami, a baš iz tog razloga uključili smo se u provedbu ovog projekta kako bi im pomogli u najvećoj mogućoj mjeri – zaključio je Matej.

Podsjetimo, nositelj spomenutog projekta je Općina Suhopolje, dok su partneri u provođenju Hrvatski zavod za zapošljavanje, Centar za socijalnu skrb Virovitica, te Udruga matice hrvatskih umirovljenika Općine Suhopolje.

(www.icv.hr)

ZazeliUcinkoviti ljudski potencijali BOJA

logići zaželi

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content