Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda: VPŽ je među hrvatskim predvodnicima po sustavima navodnjavanja

Na području Virovitičko-podravske županije do sada su otvorena tri sustava navodnjavanja – Kapinci – Vaška, Đolta i Novi Gradac – Detkovac. Trenutno se gradi sustav Kapinci – Vaška II. faza, a u budućnosti ovo će područje imati još nekoliko sustava navodnjavanja (Lukač, Čađavica, Zdenci i Čačinci – Crnac). Kada se sve to bude zbrojilo, na području Virovitičko-podravske županije u budućnosti će bit gotovo 10.000 hektara natapanih površina. Po tome će Virovitičko-podravska županija, zasigurno biti hrvatski lider po navodnjavanim površinama.

O tome je bilo govora na sastanku u Pitomači, gdje je bio generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa suradnicima, a uz njega i saborski zastupnik Josip Đakić, načelnik općine Pitomača Željko Grgačić, kao i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, te zamjenik župana VPŽ Marijo Klement.

– Virovitičko-podravska županija je među predvodnicima u Hrvatskoj što se tiče sustava navodnjavanja. Tri su sustava već otvorena, jedan se gradi, a u planu su i nove mogućnosti natapanja površina. Ti sustavi su u vlasništvu županija, pa je stoga poželjno javljati se na natječaje, na kojima se pak, za sustave navodnjavanja dobije 85 posto bespovratnih europskih sredstava, dok ostatak od 15 posto izdvaja iz HR proračuna. Do sada je Virovitičko-podravska županija bila izrazito uspješna u povlačenju tih sredstava, a vjerujem kako će tako biti i ubuduće – kazao je Đuroković.

(vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content