“Dani Paje Kolarića” začetnika hrvatske tamburaške glazbe: Premijera biografskog dokumentarno-igranog filma “Sanjar s tamburom”

U organizaciji Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, u dvorani osječkog Vikarijata održana je svečana premijera biografskog dokumentarno-igranog filma “Sanjar s tamburom”.

Ujedno su predstavljeni CD-e i Zbornik radova s Međunarodnog interdisciplinarnog umjetničko-znanstvenog skupa “Pajo Kolarić i njegovo doba”, a ovim događajem zaključen je i projekt obilježavanja 200. godišnjice rođenja ovog velikana pod nazivom “Dani Paje Kolarića”.

Osječanin Pajo Kolarić začetnik je hrvatske tamburaške glazbe, pjevač, svirač, skladatelj, tekstopisac, političar i filantrop, a prošla, 2021. godina, bila je 200 godina od njegova rođenja te je tim povodom proveden projekt “Dani Paje Kolerića” koji je imao edukativni, prezentacijski i povijesni karakter. Kako je rečeno, projekt predstavlja spoj arhaičnog i suvremenog izričaja kroz aktivnosti koje su bile ponuđene građanima svih dobnih skupina, ali i kao turistički proizvod kroz prezentaciju osječkih povijesnih osoba te glazbene i kulturne baštine.

Obilježavanje ove obljetnice Akademija za umjetnost i kulturu provela je u suradnji s Gradom Osijekom i Osječko-baranjskom županijom.

– Bogatstvo kulture i tradicije, a ponajviše tamburaške glazbe čini ponosnima sve Slavonce, pa smo iznimno smo ponosni na Paju Kolarića i njegova djela te obilježavamo 200 godina njegova rođenja. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u pripremi i izradi ovog filma, a uvjeren sam da će kvalitetno i vjerno dočarati sve što su autori željeli postići- rekao je tom prigodom zamjenik župana Josip Miletić.

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content