Mladi poduzetnik Luka Soldo uz studiranje pokrenuo vlastiti posao: Kreiranje biljnih mješavina koje smanjuju nikotinsku ovisnost najbolja je poduzetnička ideja u Hrvatskoj

Župan Ivan Anušić primio je danas (četvrtak) mladog poduzetnika Luku Soldu, 22-godišnjeg studenta koji je s ciljem širenja svijesti o zdravstvenom učinku biljnih čajeva, uz pomoć obitelji i prijatelja, osnovao tvrtku Herbie.

Naime, Soldo se uz pomoć vlastoručno kreiranih biljnih mješavina odrekao cigareta, te se upustio u proces izrade prirodnih mješavina. Prerada biljaka obavlja se potpuno ručno, u baranjskom selu Podolju, a korištenje u obliku čaja pridonosi pročišćavanju pluća, jačaju imuniteta te pomaže u smanjenju nikotinske ovisnosti.

Luka i njegova obitelj posebnu pažnju posvećuje skladištenju i pakiranju biljaka, koje ne sadrže nikotin, pesticide ni druge štetne aditive.

Župan Ivan Anušić pohvalio je napore i trud mladog poduzetnika.

– Luka je na početku svoje poslovne i poduzetničke karijere, ali je već pokazao silan talent i trud. Vrlo je rano započeo s hvalevrijednim projektom koji je dobio nagradu za najbolju poduzetničku ideju u Hrvatskoj te se pokazao kao projekt od koristi za cijelu zajednicu, od kojeg će moći živjeti i njegova obitelj, ali i potencijalni zaposlenici. Namjera mi je bila upoznati ga, čuti njegova razmišljanja i dati mu do znanja da je Osječko-baranjska županija na raspolaganju njemu i sličnim mladim ljudima u realizaciji njihovih snova i projekata. Poduzetništvo, obrtništvo i inovacije su uvijek u našem fokusu jer samo uz iskorištavanje vlastitih resursa možemo izgraditi snažno gospodarstvo- kazao je župan.

Vlasnik tvrtke Herbie Luka Soldo zahvalio se županu na podršci.

– Zahvaljujem se županu i Osječko-baranjskoj županiji na iskazanoj volji da pomogne meni, ali i ostalim mladim poduzetnicima u realizaciji osmišljenih projekata. To je dodatan razlog za ostanak u županiji, odnosno Hrvatskoj. Ideja koju sam pokrenuo nastala je jer sam htio pomoći sebi, ali i drugima, s obzirom da sam bio ovisnik o cigaretama, a želio sam prestati s pušenjem. Započeli smo s proizvodnjom biljne mješavine bez nikotina, odnosno čaja kojim i dalje želimo ljudima pružiti mogućnost korištenja biljaka za opuštanje, dajući im pri tome poruku da je želja za opuštanjem i smirivanjem potpuno normalna, ali na jedan drugačiji način. Do sada smo dobili nekoliko nagrada koje nam daju vjetar u leđa, a želja nam je proširiti poslovanje i izvan Hrvatske te zapošljavati ljude iz naše županije. U godinu dana smo uspjeli osvojiti nagradu za najbolju poduzetničku ideju, proširiti se u svih pet najvećih gradova u Hrvatskoj i otići na sajam izvan zemlje, u Barcelonu. Sada nam je cilj nastupiti na drugim tržištima, prije svega u Sloveniji te postati dostupni i u manjim gradovima u Hrvatskoj gdje također bilježimo interes kupaca. Ipak, najvažnije što smo uspjeli postići je pet ljudi koji su prestali s pušenjem. Što se tiče sastojaka koje koristimo, riječ je o 13 biljaka, a glavni sastojak je divizma, odnosno divlji duhan te niz biljaka za okus, poput medvjetke, maline, kupine i ružinih latica. Najteže je bilo dobiti prave okuse, a sada tri godine nakon isprobavanja recepata i okusa, stvarno znamo pogoditi prave – rekao je Soldo.

Inače, Herbie je proglašen najboljom poduzetničkom idejom za 2021. godini u Republici Hrvatskoj i nagrađen s 25.000 eura na međunarodnom natječaju programa Crown, Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije Simora. U projektu je sudjelovalo ukupno 300 sudionika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore.

(www.icv.hr, tj, foto: OBŽ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content