NAŠICE Sjednice Gradskog vijeća prenosit će se uživo na službenim stranicama Grada

Vijećnici Gradskog vijeća Našica usvojili su sve točke dnevnog reda na redovnoj, sedmoj sjednici koja je održana danas (srijeda), uz predsjedanje Krešimira Žagara i u nazočnost gradonačelnika Krešimira Kašube sa suradnicima. 

Na dnevnom redu bilo je 18 točaka, među kojima su, između ostalog, bila izvješća o radu gradskih tvrtki i ustanova (obrtnika, komunalne tvrtke Našički park, Radija Našice, Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice, JVP-a Našice, Gradskog savjeta mladih), a koja su vijećnici gotovo jednoglasno usvojili. 

Točka prijepora zbog koje su oporbeni vijećnici napustili sjednicu bila je odluka o izmjenama i dopunama Poslovnika Gradskog vijeća Našica, a koja donosi promjenu prema kojoj će se sve sjednice Gradskog vijeća izravno prenositi videoprijenosom na službenim internetskim stranicama Grada Našica. 

Napuštanje sjednice oporbenih vijećnika, koji su izravan prijenos nazvali “činom totalitarizma”, predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Žagar ocijenio je nepotrebnim. Naime, vijećnici Samir Haj Barakat i Vanja Horvat naglasili su kako smatraju tu odluku protivnom demokratskim procesima.

Foto-3

K. Žagar podsjetio je kako je za navedenu točku provedeno javno savjetovanje koje je trajalo 30 dana te da su u tom trazdoblju svi zainteresirani građani, a osobito gradski vijećnici, na predložene izmjene mogli dati svoje mišljenje, prijedloge i kritike.   

– Smatramo ovu odluku iskorakom u radu Gradskog vijeća jer je riječ o nečemu o čemu se govori već dugi niz godina. Iako je odluka izazvala burnu reakciju oporbe, smatram da nije bilo potrebe za napuštanjem sjednice. Vidimo u ovome pozitivan iskorak i drago mi je da će građani moći vidjeti na koji način i kakve se odluke donose na sjednicama, te će samim time možda i sami biti potaknuti na promišljanje o gradu. Sam akt koji smo donijeli ide na ocjenu ustavnosti te će konačnu riječ o svemu dat će nadležno tijelo – rekao je K. Žagar. 

Da nema dvojbe kako je riječ o potrebnom iskoraku i odluci koja ide prema otvorenosti grada za sve svoje građane, napomenuo je i gradonačelnik Krešimir Kašuba, koji je vijećnicima zahvalio na nizu konstruktivnih pitanja tijekom aktualnog sata te same sjednice. 

– Iako je oporba pokazala nerazumijevanje prema izmjenama i dopunama Pravilnika i izravnom prijenosu sjednica Gradskog vijeća, mi smatramo kako je riječ o odluci koja ide prema otvorenosti grada, prema svim našim sugrađankama i sugrađanima jer će sada prvi put na našim stranicama moći uživo pratiti prijenos Gradskog vijeća Našica – naglasio je gradonačelnik K. Kašuba.

Foto-4

Sjednici je prethodio aktualni sat na kojem su vijećnici gradonačelniku postavljali pitanja o komunalnoj infrastrukturi, planiranim ulaganjima i projektima. 

Još jedna odluka dotaknula se Gradske uprave – dolazi do promjene u ustroju, o čemu je više rekao predsjednik Gradskog vijeća K. Žagar. 

– Donesena je odluka o novom ustroju Gradske uprave po uzoru na model od prije desetak godina. Pokazalo se da investicije koje se provode zahtijevaju poseban odjel, brigu i pročelnika, te smo odlučili da će Grad zbog tih potreba imati četiri upravna odjela – objasnio je Žagar. 

Ujedno, vijećnici su usvojili odluku kojom se uvode dopune 4. Urbanističkog provedbenog plana za industrijsku zonu, a koje će, ocjenjuje K. Žagar, omogućiti daljnje ulaganje na tom području, kao i bolje komunalno uređenje grada u toj zoni. 

Na aktualnom satu gradonačelnik Krešimir Kašuba odgovarao je i na pitanja koja su se odnosila na mjesto Londžica. 

– U Londžici se trenutno radi na održavanju doma i cesta, a u tijeku je i izgradnja rasvjete i mrtvačnice na koju se dugo čeka. To je područje na kojemu imamo i investicije privatnih investitora koje su u milijunskim iznosima – rekao je gradonačelnik.  

Odgovarajući na pitanje vezano uz Vukojevce, koje je postavio vijećnik Dražen Ganzberger (HDZ), gradonačelnik je podsjetio kako je najveći projekt koji se ondje provodi aglomeracija u okviru koje se trenutno gradi kanalizacijska mreža. Najavio je i rekonstrukciju doma DVD-a, izgradnju novog mosta uz sufinanciranje Ministarstva unutarnjih poslova u omjeru 70:30, te novu javnu rasvjetu u Ulici K. Tomislava. 

Foto-1

Govorio je i o ulaganjima u naselje Martin, u koje je dosad uloženo više od 7 milijuna kuna. Uz obilaznicu, nogostup, odvodnju, javnu rasvjetu, planirano je i uređenje Doma te niskonaponska mreža u Ulici Matije Gupca. 

– Osjetna su ulaganja u cijeli Martin u budućem razdoblju, od javne rasvjete preko sportskog centra u Martinu, za koji smo u fazi ishođenja građevinske dozvole za svlačionice i prostorije, ali isto tako i ulaganje u Dom u iznosu od 130.000 do 150.000 kuna – najavio je gradonačelnik.

Vijećnike je, između ostalog, zanimalo i planira li Grad proširiti postojeći ili izgraditi novi vrtić s obzirom na povećan broj djece i velik interes roditelja. 

– Nominirali smo dva projekta, u Markovcu za izgradnju novog vrtića te jaslice i vrtić na Urbariji. Podsjećam da je upisna godina bila dobra, bilo je više zainteresirane djece u odnosu na broj slobodnih mjesta u vrtiću pa smo s privatnim vrtićima dogovorili istu cijenu smještaja kako bi svi dobili svoje mjesto ove godine. U narednom razdoblju također očekujemo porast broja djece pa samim time i izgradnju novih objekata i organizaciju novih skupina. Dobar primjer je novi objekt u Jelisavcu, koji je već u prvoj godini bio popunjen s dvije skupine – odgovorio je gradonačelnik Kašuba.

Foto-6

Treba istaknuti i da je nakon ‘aktualca’ vijećničku prisegu položio Hrvoje Pintarić (HDZ). On je u Gradsko vijeće došao kao zamjena Josipu Mateku (HDZ) koji trenutno obnaša dužnost direktora Našičkog vodovoda pa je njegov mandat stavljen u mirovanje.

(www.icv.hr, ts)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content