Panonski drvni centar kompetencija radi ekskluzivni namještaj: Do kolovoza su puni s proizvodnjom, a narudžbe samo stižu

Iz unutrašnjosti zgrade od drveta dopire reski zvuk pile i brusilice. Kad ih gledate, shvatite da, dok barataju drvetom, kao da se bave umjetnošću. Oni doista od panja mogu stvoriti vrhunski komad namještaja. Neki od njihovih projekata će vam „odlijepiti donju vilicu“. Primjerice, svi drveni mostovi oko dvorca Pejačević, od Glazbenog mosta, Mosta zrcala, Mosta ljubavi ili Mosta portal koji spaja staru i novu Viroviticu, nastali su u suradnji s Panonskim drvnim centrom kompetencija.

U Panonskom drvnom centru kompetencija vrije. I dok su prije nekog vremena imali četvero zaposlenih, povećali su ih na devetero, jer posla ima preko glave.

– Pružamo usluge poduzetnicima iz drvno-prerađivačkog sektora u Hrvatskoj i regiji, u svim fazama razvoja finalnih proizvoda od drva, odnosno proizvoda s većom dodanom vrijednošću, s naglaskom na inovacije. Nama ništa nije strano. Imate li ideju, a treba vam realizacija, mi smo tu – kazuje nam direktor Denis Validžić, koji proizvodni proces ima u malom prstu.

Član je radne skupine za izradu prijedloga Nacionalnog plana razvoja prerada drva i proizvodnje namještaja Republike Hravtske. Ali, ako zatreba, Denis zna zasukati rukave i ispiliti, izbrusiti, „nakantirati dasku“, jer drvo je njegov posao.

PDCK 14
Foto: K. Toplak

Posao mu je i imati zadovoljne klijente, pa tako PDCK sudjeluje u razvoju kao i izradi namještaja brenda Milla&Milli – Mundus Viridisa. Riječ je o ekskluzivnom namještaju koji je samo za one „dubljeg džepa“, jer taj proizvod „nema mane“ i traže ga samo izbirljivi kupci kojima je kvaliteta i dizajn na prvom mjestu. Ako se pak, sjetite Modulosa, najboljeg izuma međunarodne izložbe inovacija i novih tehnologija u Kuala Lumpuru 2019., trebate znati, kako njegov razvoj potpisuje upravo – Panonski drvni centar kompetencija.

– Puno radimo s TVIN-om, Selectom, ali i partnerima iz Nizozemske… Izrađujemo stolove koji su vrhunac drvne obrade u kombinaciji s metalom i mramorom. Svejedno nam je, možemo izraditi uzorne sobe za hotele, a one mogu biti i za luksuzne brodove. Našu kvalitetu prepoznale su i domaće tvrtke u usponu, MB namještaj, Fox interijeri… – nabraja Validžić.

Ako vam danas treba njihova usluga, to je kao da trebate ulaznicu za derbi Hajduka i Dinama, ili teško ili – nemoguće, jer…

– Do kolovoza smo puni s proizvodnjom, a s novim narudžbama popunjavamo već i ostale mjesece. Mi svoju svrhu ispunjavamo s ciljem razvoja drvno-prerađivačke industrije, ne samo Virovitičko-podravske županije već i klijenata iz cijele Hrvatske – kaže Validžić.

Puno rade na edukaciji. Ovdje dolaze studenti Stručnog studija drvne tehnologije Šumarskog fakulteta iz Zagreba, ali i srednjoškolci s područja Virovitičko-podravske županije.

– Ono što oni nauče u teoriji, to im mi prikazujemo u praksi. Virovitica i Virovitičko-podravska županija, ali i ovaj dio Slavonije i Podravine, oduvijek je imao tradiciju izrade namještaja ili stvari od drveta i zato smo dodatno svjesni odgovornosti prenošenja znanja na buduće generacije. Danas, u Hrvatskoj, od Panonskog drvnog centra kompetencija, trenutno, nema boljih uvjeta za praktičnu nastavu – ističe Validžić.

PDCK 19
Foto: K. Toplak

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović ponosan je na malu, ali uigranu mladu ekipu.

– Kada se stvarala ideja na Panonski drvni centar kompetencija, cilj je bio biti dostupan i za mala i za velike poduzetnike, s polufinalnim ili finalnim proizvodima. Naša vrata su cijelo ovo vrijeme otvorena svima onima koji se bave drvno-prerađivačkom sektoru, dajući im potporu i rješenja za sve njihove izazove. Ovo je jedini centar za razvoj drvne industrije u Hrvatskoj, koji malim i srednjim poduzetnicima, daje uslugu u svim fazama razvoja s naglaskom na istraživanje i razvoj. Jer, pokazalo se, ovdje u Panonskom drvnom centru kompetencija – niti jedna ideja nije neizvediva – naglašava župan Andrović.

Panonski drvni centar kompetencija projekt je Virovitičko-podravske županije, za koji je odobreno 44 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. Koštao je 45 milijuna kuna. Otvoren je prije 5 i pol godina. Godine 2018. ponio je titulu pobjednika izbora za najuspješniji lokalni EU projekt 2016./2017. u kategoriji Investicijski i strukturni projekti. Dobitnici su i nagrade za doprinos razvoju poduzetništva u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi „Stvaratelji za stoljeća“, dobivenog 2018. Uz Tehnološko-inovacijski centar i Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu jedan je od „znanstvenih projekata“, ali i projekt koji „donosi dodanu vrijednost“.

(vecernji.hr, vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content