Sastanak ministrice, proizvođača i otkupljivača: Svatko treba dati svoj doprinos za opstojnost proizvodnje duhana

Predstavnici udruga Tabacum i Krupan list te organizatora proizvodnje Hrvatskih duhana i Agroduhana, sastali su se s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković s kojom su razgovarali o ovogodišnjim izazovima proizvodnje duhana uslijed kontinuiranog povećanja troškova proizvodnje. Prije svega, posljedica je to rasta cijena energenata i svih povezanih troškova poput zaštitnih sredstava i gnojiva, ali i paralelnog rasta cijene radne snage te osiguranja. Glavna poruka sastanka je da proizvođači ne odustaju od proizvodnje duhana, već traže suradnju i podršku organizatora proizvodnje te resornog ministarstva, kako bi zajednički pronašli moguća kvalitetna rješenja koja će osigurati dugoročnu opstojnost ove proizvodnje.

Iz Hrvatskih duhana će i u novoj proizvodnoj godini, koju obilježava kriza cijene energenata, nastaviti održavati trend povećanja vrijednosti proizvodnje jer je to preduvjet za nastavak pokrenutog značajnog investicijskog ciklusa u proizvodnju duhana. Najveći dio investicija usmjeren je na automatizaciju proizvodnje, čime se dugoročno optimiziraju troškovi proizvodnje, i čime sama proizvodnja postaje spremnija na izazove i krize poput ove aktualne. Osim toga, iz HD-a su najavili nastavak ulaganja u održivost proizvodnje koje će ove godine iznositi 4 milijuna kuna, posebice u sustav navodnjavanja kap po kap, čime se ostvaruje se višestruko povećanje prinosa.

Kroz ulaganja u održivost proizvodnje i politiku cijena u HD-u vjeruju da će i ove godine ostvariti povećanje vrijednosti proizvodnje duhana u odnosu na prošlu godinu, a nakon stabilizacije uvjeta proizvodnje vjeruju da imaju dobre uvjete i za povećanje same fizičke proizvodnje duhana, za čime postoji veliki interes proizvođača, ali i spremnost za otkup dodatnih količina od strane Hrvatskih duhana kao dijela BAT grupe.

– Sad nam je potrebna dodatna podrška Ministarstva poljoprivrede kako bismo osigurali da proizvodnja duhana prevlada ekstremne troškovne uvjete, izađe jača i sposobna povećati ukupnu proizvodnju. Šok s povećanjem cijena energenata i drugih sirovina je prevelik te se očekuje da ćemo svi morati napraviti različite ustupke i kompromise, svatko sa svoje strane, i otkupljivači, i proizvođači i Ministarstvo, sa zajedničkim ciljem osiguravanja održivosti proizvodnje duhana u Hrvatskoj, što je i potvrđeno na zajedničkom sastanku-  istaknuli su Željko Mikulčić, predsjednik udruge Krupan list, te Mihael Čolak, predsjednik udruge Tabacum.

Proizvodnja duhana jedina je poljoprivredna kultura s kojom Hrvatska zauzima značajnije mjesto u europskoj poljoprivrednoj statistici (5 posto ukupne proizvodnje duhana u EU) te ostvaruje značajan pozitivan utjecaj na gospodarstvo u čak 5 hrvatskih županija u kojima se proizvodi. Proizvodnja duhana izravno prehranjuje oko 400 proizvođačkih obitelji i preko 500 zaposlenih u tvrtkama Hrvatski duhani i Agroduhan.

(www.icv.hr, foto: ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content