Udruga vinogradara i voćara Sveti Vinko održala je svoju 29. izvještajnu skupštinu

Udruga vinogradara i voćara Sveti Vinko iz Virovitice, u mjesnom domu u Podgorju, danas (petak) je održala svoju 29. izvještajnu skupštinu na kojoj su osim članova udruge nazočili i gosti, zamjenik pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Dario Ripli, zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek Golinac, načelnik općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler i ravnateljica Tehnološko inovacijskog centra u Virovitici Ivana Nemet.

Iako je prošla godina jedna od težih, vinogradari i vinari udruge uspjeli su proizvesti vrlo kvalitetna vina, rekao je podnoseći godišnje izvješće predsjednik udruge Mato Anić:

– Rezultat je to dobrog rada naših vrijednih članova, ali i edukativnim predavanjima i izletima te usvajanju savjeta stručnjaka za što kvalitetnijim uzgojem vinove loze i svemu drugom što je potrebno da se u konačnici dobiju vrlo kvalitetna vina. Nadamo se da se epidemiološke mjere neće imati potrebe vratiti te da će ova godina obilovati sa edukativnim predavanjima i izletima za naše članove. Osim toga, plan nam je da u suradnji s Turističkom zajednicom VPŽ i Grada Virovitice obnovimo označavanje vinskih cesta i postavimo propisanu horizontalnu signalizaciju na važne cestovne pravce koja će putnike i domaće ljude upućivati na vinske objekte i Vidikovac udruge u Svetom Đurđu- naveo je samo neke od brojnih planova Mato Anić.

Uspjeh članovima udruge, kao i poziv na suradnju sa uputio je zamjenik pročelnika u VPŽ Dario Ripli te ravnateljica TIC-a Virovitica Ivana Nemet, a zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek Golinac tom se prigodom osvrnula na nemogućnost dovršenja Virovitičkog vidikovca koji je bio planiran ove godine:

– Za Vidikovac je napravljen projekt, ali na žalost ga nismo mogli prijaviti budući da su cijene drastično porasle i cijeli taj projekt bi koštao oko 1.500.000,00 kn. Od LAG-a smo dobili samo 750.000,00 kuna što bi bilo dostatno samo za dio realizacije. Nadamo se da ćemo u suradnji sa našom razvojnom agencijom VTA doći do nekih rješenja kako bi ipak rješili izgradnju Vidikovca; obećala je Vlasta Honjek Golinac.

Vezano uz to, zaključak članova Udruge je da će ustrajati na tome da Grad Virovitica održi svoje obećanje te da će se Vidikovac zajedno sa popratnim sadržajima dovršiti do 23. siječnja iduće godine kada će se moći upriličiti njegovo otvorenje povodom 30. godišnjce rada Udruge:

– Nadamo se da će se to i realizirati, jer novi objekt bi, osim vidikovca, sadržavao i vinski podrum, manji vinograd i zatvoreni prostor koji bi našim članovima i gostima omogućio ugodan prostor za boravak– rekao je tom prigodom Mate Anić.

Na kraju skupštine je tajnik udruge Zlatko Barčan obavjestio sve nazočne da će se dodjele diploma i priznanja za ocijenjena vina održati 14. svibnja, a ne kako je to prethodno planirano, u travnju ove godine.

Nakon skupštine održano je i 30-to minutno edukativno predavanje o bolestima i zaštiti vinove loze  u organizaciji tvrtke “Sygenta”.

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content