Većina mjera je ukinuta, no što je s dokumentima? Ovo trebate znati ako vam je istekla osobna iskaznica

Iako je većina epidemioloških mjera prošli tjedan ukinuta, epidemija još nije završila pa i dalje ne trebate izrađivati nove dokumente ako su vam oni istekli, osim ako ne planirate napuštati državu. 

Naime, prema Zakonu o dopunama zakona o osobnoj iskaznici koji je i dalje na snazi, a donesen je 7. travnja 2020. godine, osobe kojima je istekla osobna iskaznica za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, ne moraju podnijeti zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice, a najdulje 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije, piše Večernji.

Također, osobna iskaznica smatra se valjanom do isteka roka od 30 dana od završetka epidemije. Ovo vrijedi samo na području Republike Hrvatske jer za prelazak granice i odlazak u neku drugu zemlju potrebno je imati važeće dokumente. 

Međutim, s obzirom na to da se kraj epidemije može proglasiti tek 28 dana nakon zadnjeg slučaja, ovaj će zakon vjerojatno biti još neko vrijeme na snazi, osim ako ga vladajući ne odluče ponovno promijeniti. 

Podsjetimo, jučer je ukinuta i samoizolacija za sve građane nakon kontakta sa zaraženom osobom. Ako su ostvarili kontakt, moraju nositi masku 10 dana od zadnjeg kontakta te se samotestirati peti dan. Preporučuje se i izbjegavati veća okupljanja i  kontakt s osobama s povećanim rizikom za razvoj težih oblika bolesti COVID-19.  

Zdravstveni djelatnici i djelatnici u domovima za starije i nemoćne nose FFP2 masku 10 dana od zadnjeg kontakta i samotestiraju se svaka tri dana. Prošloga tjedna ukinuta je pak većina epidemioloških mjera te je ostala na snazi samo mjera obaveznog nošenja maski za lice u zdravstvenim ustanovama te ustanovama socijalne skrbi koje pružaju smještaj te mjera o prelasku granice, odnosno da je građanima zemalja trećeg svijeta potrebna COVID potvrda za ulazak u Hrvatsku. 

(vecernji.hr)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content