Zaduženi ste za roštilj na Praznik rada? Donosimo nekoliko recepata za jela koja će sve oboriti s nogu

Dan kada se slave prava radnika i njihovi doprinosi društvu, izlazi se u prirodu i roštilja se – sve je to Međunarodni praznik rada.

Nije tajna da smo mi kao narod veliki obožavatelji blagdana i praznika, a ovaj koji se slavi 1. svibnja svakako je jedan od najomiljenijih. S dolaskom toplijeg vremena, svi jedva čekaju izaći u prirodu i provesti kvalitetno vrijeme u društvu svojih najmilijih. Kao što smo već naveli, roštiljanje je tradicionalan dio ovog dana i svima drag način pripremanja hrane.

Ukoliko ste ove godine vi „roštilj majstor“, pripremili smo za vas nekoliko recepata koji nikoga od gostiju neće ostaviti ravnodušnima i, što je najvažnije, gladnima. Također, sigurni smo da će bar jedno od ovih pet mesnih jela i tri priloga izazvati „Moraš mi dati recept!“ reakciju.

„PIJANA“ KRILCA

Tamno, svijetlo, s voćnim okusom, hladno, iz boce, u čaši – pivo je sastavni dio svakog roštilja, složit će se mnogi. Dok je njegova uloga najčešće ona „utaživača žeđi“, u ovom receptu pivo će biti zaduženo za davanje mekanosti mesu, kao i puniji okus.

Sastojci:

  • 1 kilogram pilećih krilca
  • ½ litre svijetlog piva
  • 2 žlice senfa
  • 2 žlice Worcestershire umaka
  • 1 žličica ljute paprike
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • 1 žličica smeđeg šećera
  • sol i papar po želji

Priprema: U zdjeli dobro promiješajte sastojke za marinadu. Dodajte krilca i utrljajte marinadu u njih. Prekrivenu zdjelu ostavite u hladnjaku minimalno 2 sata. Pecite na roštiljskoj vatri dok ne posmeđe.

PIKANTNA REBARCA

Meso koje se s minimalno truda (prstiju ili vilice) odvaja s kostiju, topi se u ustima, idealan omjer ljutine zbog kojega želite repete odlike su ovih rebarca koja su za prste polizati. Doslovno.

Sastojci:

  • 1,5 kilograma svinjskih rebra
  • 1 žlica mljevenog kumina
  • 1 žlica čilija u prahu
  • 1 žlica slatke paprike
  • ¼ šalice luka (mljevenog)
  • 2 režnja češnjaka (mljevenog)
  • 1 žličica maslinovog ulja
  • 1 i ½ šalice kečapa
  • ½ šalice jabučnog octa
  • ¼ šalice meda
  • 3 žlice ljutog umaka (npr. Tabasca)
  • 1 žlica Worcestershire umaka
  • ½ žličice soli

Priprema:

Dan prije roštilja:

U maloj zdjeli, pomiješajte kumin, čili u prahu i slatku papriku. Nakon što ste utrljali mješavinu u meso, u odgovarajuću posudu ulijte oko pola centimetra vode i položite meso. Poklopite posudu i ostavite rebarca da se peku između 2 i 4 sata na temperaturi od 150 stupnjeva. Kada su rebarca pečena, odnosno meso se već odvaja od kosti, ostavite ga da se ohladi. Ohlađeno meso zamotajte u foliju i stavite u hladnjak preko noći.

Na srednjoj vatri, u tavi popržite luk i češnjak dok lagano ne posmeđe. Dodajte ostale sastojke s popisa i polako miješajte dok se ne sjedine. Kada je roštilj umak gotov, pustite da se ohladi te ga preko noći stavite u hladnjak.

Na dan roštilja:

Izvadite rebarca iz hladnjaka i ostavite ih na sobnoj temperaturi. Pecite ih oko 20 minuta na roštilju kako bi dobila koricu. Maknite meso s vatre, namažite ga unaprijed pripremljenim umakom te ga vratite na vatru i pecite između 5 i 10 minuta.

„SLATKI“ PILEĆI BATACI

Još jedno jelo u kategoriji „za prste polizati“ su i popularne „bocke“. Slatkoća meda i slanost soja umaka u ovoj kombinaciji zasigurno će kod vaših gostiju izmamiti će poznatu kombinaciju prvog zagriza i oduševljenog kolutanja očima.

Sastojci:

  • 6 pilećih bataka
  • ¼ šalice meda
  • 1 žlica soja umaka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žličica jabučnog octa
  • ½ žličice češnjaka u prahu
  • ½ žličice slatke paprike
  • papar

Priprema:

Pomiješajte u zdjeli sastojke za marinadu. Dobro promiješajte i dodajte batake. Mariniranu piletinu, u prekrivenoj zdjeli, ostavite preko noći u hladnjaku. Prije stavljanja na roštilj ili tijekom pečenja prelijte ju marinadom koja je ostala na dnu zdjele.

RAŽNJIĆI S KOBASICOM I POVRĆEM

Ovaj recept je nešto drugačija inačica klasičnih i dobro nam poznatih ražnjića. Umjesto mesa na kockice, glavna zvijezda ovog jela je kobasica. Roštiljka, debrecinka, jeger ili neka četvrta oduševit će sve gladne svih uzrasta.

Sastojci:

  • 400 g kobasice po želji
  • po jedna crvena, zelena i žuta paprika
  • ½ crvenog luka
  • 10 šampinjona
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 2 žličice origana
  • 1 žličica usitnjenog lista peršina
  • ½ žličice češnjaka u prahu
  • 1 žličica slatke paprike
  • sol i papar po želji

Priprema:

Narežite kobasicu, papriku i luk na komade dužine do 3 cm. Veće gljive prerežite na polovice, one manje ostavite. U zdjeli pomiješajte izrezanu kobasicu i povrće te dodajte maslinovo ulje i začine. Dobro promiješajte. Nanižite sastojke na ražnjiće i ostavite na roštilju dok lagano „pocrne“.

HAMBURGER ZA PAMĆENJE

Opće je poznata činjenica da je najvažniji sastojak ovog planetarno popularnog jela pljeskavica, odnosno meso. Kvalitetno meso, dobro izbalansirani okusi i sočnost dobitna su kombinacija jednog hamburgera. Iako se na prvi pogled čini da je popis namirnica za ovaj recept igra „Izbaci višak“, mlijeko će pljeskavici dati dodatnu mekoću i sočnost.

Sastojci:

  • 500 grama mljevenog mesa (govedine ili junetine)
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • ½ glavice crvenog luka
  • 1 jaje
  • 2 žlice Worcestershire umaka
  • 2 žlice mlijeka
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • soli i papra po želji

Priprema: Na maslacu popržite luk dok ne potamni. Zajedno s masnoćom, poprženi luk stavite u zdjelu i dodajte sve ostale sastojke. Rukama ili vilicom miješajte dok se ne sjedine i smjesa postane glatka. Ručno (ili u kalupu za burgere) oblikujte meso za burgere i ostavite u hladnjaku bar 30 minuta.

Ukoliko želite, dok se meso peče na roštilju stavite na njega list sira po želji i prekrijte poklopcem lonca kako bi para rastopila sir.

SALATA OD KUKURUZA I GRAHA

Ova šareno i ukusno jelo odlično će ići kao prilog ili salata uz bilo koje meso s roštilja, a limeta umjesto octa dati će svježinu i kiselost.

Sastojci:

  • konzerva kukuruza
  • konzerva graha
  • ½ ljubičastog luka
  • 1 rajčica
  • 1 crvena paprika
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 limete
  • ⅓ svežnja korijandera
  • ulje
  • sol i papar

Priprema:

Kukuruz i grah pomiješajte u velikoj zdjeli. Narežite na manje komade ljubičasti luk, rajčicu i papriku te dodajte u zdjelu. Nakon miješanja, dodajte ulje, sok limete, usitnjeni češnjak i korijander. Začinite soli i paprom po želji te sve dobro promiješajte.

COLESLAW SALATA

Kod nas je ova salata, koja originalno potječe iz Nizozemske, dobila na popularnosti s otvaranjem franšiza velikih lanaca brze hrane. Idealan je prilog mesnim jelima.

Sastojci:

  • ½ glavice kupusa
  • 3 mrkve
  • 2 stapke celera
  • 1 žlica senfa
  • 2 žlice jabučnog octa
  • 50 grama majoneze
  • 50 grama jogurta
  • sol i papar po želji

Priprema: Kupus i mrkvu naribajte na tanke trakice i stavite u jednu zdjelu. Celer narežite na tanke komadiće i dodajte ostalom povrću. U drugoj zdjelici dobro pomiješajte senf, ocat, majonezu, jogurt i začinite po ukusu. Prelijte povrće umakom dok ne dobijete homogenu smjesu.

HLADNA CAPRESE TJESTENINA

Iako mogu biti obrok sam po sebi, hladne tjestenine odličan su prilog mesima s roštilja. Ova lagana tjestenina savršeno će upotpuniti bilo koje od mesnih delicija s ovog popisa i vrlo brzo „nestati“ sa stola.

Sastojci:

  • 200 grama tjestenine po želji
  • 250 grama cherry rajčica
  • 200 grama mozzarella sira
  • 2 lista svježeg bosiljka
  • 3 žlice balzamičnog octa
  • ¼ šalice maslinovog ulja
  • 1 režanj češnjaka
  • sol i papar po želji

Priprema: Tjesteninu skuhajte „al dente“ i stavite u zdjelu. Cherry rajčice prerežite na polovice, mozzarella sir na manje komadiće, te bosiljak na trakice. Dodajte tjestenini. Posipajte balzamičnim octom, dodajte soli i papra te dobro promiješajte.

(www.icv.hr, eat)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content