Biciklima od EU projekta do EU projekta: Promovirano 12 europskih projekata vrijednih više od 314 milijuna kuna

Povodom Dana Europe i Europske godine mladih, Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije organizirala je obilazak pet gradskih punktova u Osijeku na kojima je predstavljeno 12 europskih projekata.

Događanje je nazvano “Biciklima od EU projekta do EU projekta”, a Javna ustanova ga je organizirala u suradnji s Osječko-baranjskom županijom, Gradom Osijekom, tvrtkom Gradski prijevoz putnika d.o.o. Osijek, Savjetom mladih OBŽ, Elektrotehničkom i prometnom školom Osijek, Ugostiteljsko-turističkom školom Osijek i Policijskom upravom osječko-baranjskom. U obilazak su se uključili i studenti Ekonomskog fakulteta Osijek.

Obilazak je počeo u Sakuntala parku gdje su predstavljeni projekti “Secesijska turistička ruta Osijeka i Subotice” i “E-mobilnost grada Osijeka”, zatim odlaskom do Tvrđe gdje je predstavljen projekt “Edukativni i informativni turistički centar mladih Stara Pekara s trgom Vatroslava Lisinskog”. Projekti “Centar za posjetitelje Tvrđa” i “Biciklističke staze grada Osijeka – Biljska cesta i Tenjska cesta” predstavljeni su kod cestovnog mosta za Baranju, “Regionalni centar kompetentnosti ELPROS” kod Elektrotehničke i prometne škole Osijek u Istarskoj ulici te “Regionalni centar kompetentnosti VIRTUS” i “Regionalni centar kompetentnosti VirtuOS” kod Ugostiteljsko-turističke škole Osijek u Ulici Matije Gupca. Javna ustanova ujedno je predstavila projekte “Responsible Green Destination Amazon of Europe – Amazing AoE, Tehničku pomoć JU ŽRA OBŽ 2019. – 2023. i Europe Direct Osijek.

IMG 3767
Foto: OBŽ

– Europski fondovi, kao benefit ulaska Hrvatske u Europsku uniju, su prilika i mogućnost koju moramo iskoristiti, a Osječko-baranjska županija je u tome jedna od predvodnica u Hrvatskoj. U ovom trenutku imamo osigurane 7,2 milijarde kuna za razvojne projekte na području županije, pri čemu svim gradovima i općinama značajnu pomoć pruža Javna ustanova Županijska razvojna agencija OBŽ. Mnoge od tih projekata već smo predstavili javnosti, poput Gospodarskog centra, Regionalnog distribucijskog centra Osječko-baranjske županije za voće i povrće te I. gimnazije koju ćemo uskoro početi graditi. To su sve veliki projekti čiji je cilj generiranje gospodarskog razvoja, poljoprivrede, obrtništva i poduzetništva te stvaranje boljih i kvalitetnijih uvjeta za život u Osječko-baranjskoj županiji – kazao je župan Ivan Anušić koji je nazočio obilascima.

Pročelnica Upravnog odjela za turizam, sport i kulturu OBŽ Tatjana Roth naglasila je kako se na ovaj način promovira europske projekte koje provodi Osječko-baranjska županija u suradnji s jedinicama lokalne samouprave.

– U obilasku projekata i ustanova koje su nositelji ili partneri na projektu, posvetit ćemo pažnju i projektu Odgovorne zelene destinacije – Responsible Green Destination Amazon of Europe, koji je transnacionalni projekt vrijednosti 2,2 milijuna eura. Provodi se od 2020. godine i završava krajem ove godine, a njime ćemo se pozicionirati kao odgovorna i zelena destinacija koja uvažava sve potrebe ugroženog ekosustava – rekla je Roth.

IMG 3769
Foto: OBŽ

Pročelnica Upravnog odjela za programe EU Grada Osijeka Kornelija Mlinarević je kazala kako očekuje da sveobuhvatni projekt koji je napravljen u Sakuntala parku bude početak niza revitalizacija gradskih parkova i perivoja u novom financijskom razdoblju.

– Odlučili smo se na obilazak sveukupno pet županijskih, pet gradskih i dva projekata Javne ustanove koji su u tijeku ili već dovršeni, a njihova ukupna vrijednost je više od 314 milijuna kuna. Ti projekti su vidljivi u svakodnevnom životu građana, od Stare pekare, bicikala i autobusa do projekata regionalnih centara kompetentnosti, usmjereni su prema mladima i dati im na korištenje. Želimo mladima prikazati benefite uključivanja u europske projekte kako bi i sami pokazali inicijativu te znali da treba računati na europska sredstva koja mogu značajno povećati kvalitetu života na našem području – poručio je Denis Ćosić, ravnatelj JU ŽRA OBŽ.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content