Demografska slika Hrvatske od Strossmayera do danas: Imamo hrvatsku državu, ali upitno je hoćemo li za 50 godina imati hrvatski narod

U organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Osijeku, Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Đakovu i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku održan je znanstveni skup “Od Strossmayera do danas – demografska slika Hrvatske”.

Sudionike skupa pozdravili su prorektor Sveučilišta Robert Raponja, voditelj Zavoda HAZU u Đakovu Pero Aračić, voditeljica i upraviteljica Zavoda HAZU u Osijeku akademkinja Vlasta Piližota, pročelnica Upravnog odjela za gospodarenje imovinom i vlasničko-pravne odnose Grada Osijeka Sanda Pašuld i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, dok je skup vodila doc. dr. sc. Martina Harc, viša znanstvena suradnica Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Osijeku.

– Demografija je za sve nas izuzetna važna i ne smije se olako shvaćati nego o njoj treba strateški promišljati i sustavno djelovati. Do sada je puno toga bilo samo na riječima, no gospodarstvo je ključ razvoja demografije, a svako novo radno mjesto je posebno vrijedno i u demografskom smislu. U svemu tomu vrlo važno je obrazovanje jer bez kvalitetnog obrazovanja nema ni razvoja gospodarstva, posljedično ni novih radnih mjesta, a sve to skupa je povezano s demografijom – rekao je zamjenik župana Josip Miletić te zahvalio predavačima na kvalitetnoj pripremi izlaganja o mislima i djelima Josipa Jurja Strossmayera i aktualnim događanjima i kretanjima.

mini IMG 8385
Foto: OBŽ

U uvodnom dijelu skupa posebnu pozornost potaknulo je izlaganje Pere Aračića koji je, između ostalog, kazao kako danas imamo hrvatsku državu, ali upitno je hoćemo li za 50 godina imati hrvatski narod.

– Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti od svoga osnutka 1861. godine do danas vodi brigu o demografiji. S obzirom na to da je pogotovo Slavonija i Baranja, odnosno istočna Hrvatska u postotku izgubila najviše stanovnika, nadamo se da će preporuke s ovoga skupa i građa koju ćemo kasnije objaviti poslužiti onima koji donose političke odluke da se poduzme i više nego što se inače poduzima – poručila je akademkinja Vlasta Piližota.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content