Dobrovoljno vatrogasno društvo Đurđenovac ove će godine proslaviti 100 godina svog postojanja i neprekidnog rada

DVD Đurđenovac osnovano je davne 1922. godine i uspješno je preguralo ona teška vremena i ratne dane 40-ih godina. Dobro se nosilo i nakon rata, a posebno kada je u Đurđenovcu posebnu ulogu u razvoju ovog mjesta imao gigant DIK Đurđenovac koji je bio usko povezan s DVD-om. Tužna sudbina ovog centra drvne industrije u Slavoniji svima je nažalost poznata, a odrazila se na cijelu općinu Đurđenovac, pa tako i DVD Đurđenovac koji se prije desetak godina našao u teškim financijskim problemima, neizmirenoj poreznoj obvezi, blokadi računa i zapljeni imovine. Tu tužnu priču potvrdio nam je i predsjednik DVD Đurđenovac Jozo Pritišanac kojeg, onako od milja, zovu Đođa. 

– Đurđenovački vatrogasci bili su u iznimno teškoj situaciji jer mogli su ostati bez svega. Stečajem DIK-a Đurđenovac prodana je vatrogasna oprema i Dom DVD-a. Usprkos problemima, društvo je radilo na tehničkim intervencijama prilikom proljetnih poplava i organiziralo motrilačku službu u vremenu žetvenih radova. Nismo se htjeli predati niti dozvoliti da se bogata tradicija vatrogastva prekine. Jer, kakvo je to naselje ili grad bez DVD-a. „Zasukali smo rukave“, potražili pomoć i malo pomalo se izvlačili iz problema. Danas u DVD-u Đurđenovac ima 50-ak članova, a djelujemo u sklopu Vatrogasne zajednice općine Đurđenovac koju osim nas još čine i DVD-i Šaptinovci (stožerno društvo), Beljevina, Našičko Novo Selo, Bokšić, Bokšić Lug i Klokočevci – rekao je J. Pritišanac te ističe kako su za razvoj vatrogastva u Đurđenovcu, osim samih vrijednih članova, zaslužni i Vatrogasna zajednica općine, tvrtka „Hrvatske šume“, a posebno Općina Đurđenovac na čelu s načelnikom Hrvojem Topalovićem.

– Zahvaljujući njemu smo bogatiji novim vatrogasnim vozilima i opremom koja nam omogućuje da funkcionalno obavljamo svoj posao. No slijedi nam zasigurno najveći poklon općine, a to je Vatrogasni dom u Đurđenovcu za kojeg se nadamo da će uskoro otvoriti svoja vrata vatrogascima i drugim građanima. Najveći razlog za to je što je trenutni Vatrogasni dom u prilično derutnom stanju i nije adekvatan obavljanju naših dužnosti koje se ne odnose samo na gašenje požara nego i sudjelovanje u drugim akcidentnim situacijama te razne pomoći našem stanovništvu. Znajte da se ne govori bez razloga da su vatrogasci jedni od prvih, ako ne i prvi kada treba priskočiti u pomoć, posebno u manjim sredinama – istaknuo je predsjednik Đođa, koji se u mirovini u potpunosti se prepustio onom što najviše voli – vatrogastvu.

– Odrastao sam uz vatrogasce i uvijek mi se sviđao taj poziv. U ono vrijeme vatrogastvo je bilo veoma popularno i ne bez razloga jer osim nogometnog kluba i eventualno nekog KUD-a, nije bilo nekih sadržaja u manjim sredinama. Stoga je puno malih i malo većih otišlo u vatrogasce. Imali smo društva prebogata mlađom generacijom i muškom i ženskom, a poslije, razvojem tehnologije, obogaćivanjem raznim sadržajima za mlađu generaciju, vatrogastvo je pomalo palo u zaborav. To se odrazilo i kod nas jer nedostaje nam mlađa populacija. Imamo vrlo uspješnu mušku B ekipu koja se natjecala i na Državnom vatrogasnom prvenstvu u Splitu, no nedostaju nam mladi i u muškoj i u ženskoj kategoriji. Nadamo se da će se otvorenjem novog Vatrogasnog doma i ta situacija promijeniti jer vjerujem da ćemo shodno tome moći znatno obogatiti naše sadržaje i prilagoditi ih mlađoj dobi vatrogasaca. Tko zna, možda ćemo 100. obljetnicu našeg DVD-a, koja će se održati u listopadu ove godine, dočekati u novim prostorima. A i ako ne, bit ćemo strpljivi kao i do sada. Glavno da je krenulo na bolje – rekao nam je na kraju razgovora predsjednik DVD Đurđenovac Jozo Pritišanac Đođa.

(www.icv.hr, bs; foto: B. Sokele)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content