“KRONIKA HRVATSKE GLUPOSTI” U Zavičajnom muzeju Slatina otvorena retrospektivna izložba poznatog karikaturista Nika Titanika

Nakon impresivnog otvorenja retrospektivne izložbe Nika Titanika krajem 2019. godine u Muzeju Mimara, kada se na otvaranju okupilo više od 500 zainteresiranih posjetitelja, mnogi muzeji i galerije iskazali su interes ugostiti izložbu, pa je retrospektiva Nika Titanika tijekom 2020. i 2021. proputovala Hrvatskom, a svoje putovanje nastavila je i u 2022. godini. Tako je i Slatina postala jedan od mnogih hrvatskih gradova koji su ugostili ovu izložbu.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja jučer (srijeda) je u Zavičajnom muzeju Slatina otvorena retrospektivna izložba jednog od najpoznatijih hrvatskih karikaturista Nika Titanika pod nazivom “Kronika hrvatske gluposti”.

Na početku svečanosti otvaranja, nazočne su u ime organizatora, Turističke zajednica Grada Slatina i Zavičajnog muzeja Slatina, pozdravili direktor Jurica Boasak i ravnatelj Vlado Majhen. O samoj izložbi, kao i autoru pravog imena Nikola Plačko više je govorila kustosica izložbe Sonja Švec Španjol.

– Retrospektivna izložba Nika Titanika predstavlja povijest, razvoj, stil i djelovanje jedinog suvremenog karikaturista u 28 godina njegovog rada. Arhiva Nika Titanika broji preko 12.000 objavljenih karikatura. Istovremeno, ova retrospektivna izložba ukazuje na važnost i prijeku potrebu karikature u suvremenom društvu kao duhovitog, ali nerijetko i oštrog i pronicljivog korektiva društva i svijeta u kojem živimo. Nik Titanik jedini je karikaturist, vjerojatno i na cijelom svijetu, koji dnevno objavljuje dvije karikature u dnevnim novinama pri čemu britko, pronicljivo i ponekad oštro komentira aktualne događaje i pojave. U svojim radovima često se dotiče rapidne degradacije ljudskih moralnih vrijednosti poentirajući tko se danas smatra uspješnim i je li riječ o konkretnim uspjesima poput obrazovnog, znanstvenog ili tehnološkog napretka ili je riječ o kvazi-zvijezdama bez pokrića. Nik Titanik za sebe kaže da je kroničar hrvatske gluposti, a u svojim karikaturama ne štedi nikoga, pa niti samog sebe – istaknula je, između ostalog, kustosica izložbe Sonja Švec Španjol.

IMG_9660

Sam Nikola Plečko govorio je o svom 28-godišnjem bavljenju karikaturom i kako je sve počelo.

– Moja arhiva, u 28 godina rada, broji preko 12.000 objavljenih karikatura. Istovremeno, ova retrospektivna izložba ukazuje na važnost i prijeku potrebu karikature u suvremenom društvu kao duhovitog, ali nerijetko i oštrog i pronicljivog korektiva društva i svijeta u kojem živimo. Razlika od moje prve karikature do danas vidljiva je u postavu ove izložbe, što ćete i sami uvidjeti – rekao je, između ostalog, Nik Titanik.

Goste je potom pozdravio slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić zaželjevši im ugodan boravak u Slatini, te je službeno otvorio izložbu.

IMG_9655

U sklopu otvorenja izložbe održana je i promocija prvog strip albuma Nika Titanika pod nazivom “1573.”, koji je Nik Titanik izdao krajem 2019. godine. Na otvorenju su zainteresirani posjetitelji mogli prolistati, ali i kupiti primjerak stripa s Nik Titanikovim autogramom ili posvetom po želji. Izložba u Zavičajnom muzeju Slatina ostaje otvorena do 20. lipnja.

Organizatori su u prigodi otvaranja izložbe “Kronika hrvatske gluposti” pripremili i malo iznenađenje za posjetitelje. Naime, pošto je na vizualu same izložbe Nik nacrtao ovcu, u dvorište Zavičajnog muzeja dovedene su dvije ovce, odnosno janjeta koji su za vrijeme otvaranja mirno pasli travu, tako da je sve bilo u humorističnom ozračju.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content