Posljednje redateljsko ostvarenje Saše Anočića: “Kukci… zaustavljena priča” splitskog HNK-a u petak, 20. svibnja pred osječkom publikom

U petak, 20. svibnja u 20 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku gostovat će HNK Split s predstavom autora Karela i Josefa Čapeka “Kukci… zaustavljena priča”, posljednjim redateljskim ostvarenjem Saše Anočića koji je preminuo tri tjedna prije premijerne izvedbe splitskog HNK-a.

Saša Anočić osječki je glumac, redatelj, autor i profesor. Neke od njegovih uspješnica su predstave Kauboji, Smisao života gospodina Lojtrice, GospOUdinNOUbadi, O medvjedima i ljudima (predstava koju ste početkom godine mogli pogledati u HNK u Osijeku), Osječki long long play, itd… Anočićeva predstava Kauboji svojevrstan je kazališni fenomen koji je osvojio i publiku i struku.

-Ekipi Kukaca Saša Anočić je u naslijeđe, osim gotovih režijskih rješenja za najveći dio predstave, ostavio i energiju zajedništva koja je presudila u odluci da izvedemo predstavu do kraja. Saši dugujemo da publici pokažemo njegovu posljednju predstavu, iako je njegov rad zaustavljen u samoj završnici – ili baš zato što je tako okrutno zaustavljen. Radimo to s tugom i ponosom, iz dišpeta prema smrti i iz ljubavi prema svemu što smo s njim podijelili. Kukci možda jesu zaustavljena priča, ali zaustavljena priča čiji glas neće utihnuti – izjavila je tom prigodom ravnateljica Drame Marina Vujčić.

U drami Iz života kukaca prati se priča čovjeka koji bježeći od ljudi zalazi među leptire, balegare, cvrčke i mrave koji se u tom personificiranom svijetu ponašaju na čovjeku svojstven način.

-Vodeći nas kroz izmaštani svijet kukaca, koji se po funkcioniranju u svom društvenom uređenju ne razlikuju previše od nas samih, ova nas drama britkim, ali i toplim češkim humorom i ekspresionističkim metaforama podsjeća na sve važne točke u životnom ciklusu – od rođenja, preko spolnog i interesnog udruživanja, borbe za egzistenciju i opstanak do smrti kao epiloga koji nam je svima zajednički. Ispreplitanjem humora s britkom filozofijom opstanka, ova predstava preispituje vječne teme oko kojih se vrti naša egzistencija – bez obzira na to jesmo li ljudi, leptiri, balegari ili mravi u svim našim mravinjacima koje priroda mora istrpjeti – stoji u najavi predstave

Posjetitelji ulaznice mogu kupiti na blagajni HNK u Osijeku svakim radnim danom od 9 do 13 sati, subotom od 9 do 12 sati, sat vremena prije svake predstave te online na www. hnk-osijek.hr.

(www.icv.hr, tj)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content