U Jelisavcu održana 26. dječja smotra slovačkog folklora u RH: Više od 100 mališana na zanimljiv način prezentiralo svoju kulturu

Protekli vikend obilježila je 26. dječja smotra slovačkog folklora u Republici Hrvatskoj koja se održala u Jelisavcu. U kulturnom centru Slovaka, a povodom 30. obljetnice Saveza Slovaka u našički kraj stiglo je više od stotinu mališana koji su na dostojan način prezentirali svoju kulturu. U ime Saveza smotru je otvorio predsjednik Mirko Vavra, a okupljene goste pozdravio je i gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba.

– Mi, u Našicama, smo ponosni i poštujemo sve nacionalne manjine, a najveća od njih na našem području svakako je slovačka. Slobodno možemo reći da su Našice centar Slovaka u Hrvatskoj i da su Slovaci s ovog područja involvirani u sve dijelove našeg društva, političkog, kulturnog, sportskog, gospodarskog i to je uistinu naše bogatstvo. Zahvaljujem se organizatorima na ovom događanju koje je na razini cijele Hrvatske, a time se naše područje i Grad Našice promiče kao europsko središte kulture – rekao je gradonačelnik Kašuba.

Okupljenima se obratio i saborski zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, članica Savjeta za nacionalne manjine RH Branka Baksa, zamjenik predsjednice Vijeća slovačke nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Zlatko Dudjak, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Jelisavac Vedran Dervić i predsjednik Matice slovačke Jelisavac Danijel Kubala.

Smotra 2
Foto: radionasice.hr

Prije samog otvaranja smotre vlč. Patrik Alatić predvodio je molitvu za okupljene te ih blagoslovio. U kulturnom programu predstavilo se 11 društava, od toga 9 slovačkih, jedno hrvatsko i jedno češko društvo.

Bogat program otvorili su nastupom domaćini, dječja folklorna skupina SKUS-a “Ivan Brnjik Slovak” Jelisavac, nakon kojih su slijedili članovi dječje skupine matica slovačkih Jurjevac, Jakšić, Međurić, Miljevci i Soljani, “Češka beseda” Končanica, SKUD “Braća Banas” Josipovac, SKUU “Franjo Strapač” Markovac, KUD “Ivan Meštrović” Vrpolje i SKOS “L’udovit Štur” Ilok.

(radionasice.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content