U Turnašici obilježena 28. obljetnica smrti prvog potpredsjednika Hrvatskog sabora Stjepana Sulimanca Štefine

Na mjesnom groblju u Turnašici danas (utorak) polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena je 28. obljetnica smrti prvog potpredsjednika Hrvatskog sabora Stjepana Sulimanca Štefine.

Na Sulimančevom grobu, uz obitelj, počast je odao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Josip Đakić, u pratnji saborske zastupnice Vesne Bedeković, ispred Virovitičko-podravske županije župan Igor Andrović, u pratnji zamjenika Marija Klementa i predsjednika Županijske skupštine Dinka Begovića, zamjenica gradonačelnika grada Virovitice Vlasta Honjek – Golinac, izaslanstvo Županijske organizacije HDZ-a, izaslanstvo općine Pitomača predvođeno zamjenikom načelnika Marinom Aragovićem te predstavnici Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača na čelu s ravnateljem Josipom Ivošem. 

O djelima prvog potpredsjednika Hrvatskog sabora govorio je zamjenik načelnika općine Pitomača Marin Aragović.

– Okupili smo se na Turnašičkom groblju kako bismo odali počast čovjeku koji je svojim životom i idealima za pravo i pravdu bio sudionikom vremena stvaranja slobodne i samostalne domovine Hrvatske. Djela malih, ali srca velikih ljudi, kakav je bio i Stjepan Sulimanac, budu cijenjena tek onda kada ih više nema među nama. Tek onda vidimo da smo trebali više slušati poruke njihovog bića i slobodnog duha, Stjepanu Sulimancu nije bilo važno da bude uviđavan i veliki političar, već skroman i pošten čovjek koji se ne srami svojih seljačkih korijena. Stoga smo se okupili kako ne bi predali zaboravu djela naših velikana bez čije patnje, ali i vizije i hrabrosti, ne bi bilo nezavisne nam Hrvatske, u tim mislima neka mi je hvala i vječna slava – istaknuo je Aragović.

IMG_4299

Prisutnima se obratio i župan virovitičko-podravski i predsjednik ŽO HDZ-a Virovitičko-podravske županije Igor Andrović.

– Danas obilježavamo 28. godina od smrti prvog potpredsjednika Hrvatskog sabora Stjepana Sulimanca, čovjeka koji je cijeli svoj život dao boreći se za Hrvatsku i njen narod u ostvarenju vjekovnog sna – neovisne države Hrvatske. Zbog toga je bio progonjen i osuđivan od ondašnje komunističke vlasti, ali nikada nije zanijekao svoju ljubav prema Hrvatskoj niti je pokleknuo pred neprijateljem. Svim srcem i žarom je stao uz prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana i program HDZ-a čije je temeljne ogranke i osnivao diljem naše županije – rekao je Andrović.

IMG_4325

Saborski zastupnik i potpredsjednik ŽO HDZ-a Virovitičko-podravske županije Josip Đakić prisjetio se uloge Stjepana Sulimanca, njegovog odlaska, života i truda koji je ulagao u stvaranje slobodne i suverene Hrvatske.

– Došli smo se sjetiti prvog našeg pučkog tribuna iz Turnašice, pokloniti se njegovom životnom djelu i njemu kao čovjeku koji je svoj život utkao u borbu za slobodnu suverenu domovinu Hrvatsku. Njegove preokupacije i ciljeve, koje je dijelio sa dr. Franjom Tuđmanom, jasno je artikulirao u svim našim mjestima, osnivajući ogranke HDZ-a i šireći pokret za hrvatsku domovinu. Jasno je proklamirao ciljeve koje je dr Franjo Tuđman stavio pred sve članstvo. Biti njegov sljedbenik je izuzetna čast i zadovoljstvo je govoriti o njegovim djelima. On je bio osnivač i pokretač HDZ-a i na tom mu hvala. Borio se za ljudske pravice, za ideju o slobodnoj Hrvatskoj. Sav svoj život je uložio u taj ideal – istaknuo je Đakić.

IMG_4350

Nakon polaganja vijenaca i molitve koju je predvodio turnašički župnik vlč. Zdravko Radoš, počast je odana i na spomen obilježju Stjepanu Sulimancu kod Područne škole u Turnašici, a potom je u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Turnašici održana sveta misa zadušnica.

(www.icv.hr, mp; foto: K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content