31. obljetnica Dana osječkih branitelja: Mimohod osječkim ulicama za 1327 branitelja i 403 civila koji su položili živote braneći svoj Osijek

Svečanim mimohodom od Spomen obilježja „Crvenog fiće“, Vukovarskom ulicom do Spomen obilježja hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata Osječko-baranjske županije na Trgu slobode, danas (28. lipnja 2022. godine) je u Osijeku počelo obilježavanje Dana osječkih branitelja, Dana 106. brigade ZNG RH i Dana hrvatskih dragovoljaca Osječko-baranjske županije.

U svečanom obilježavanju je sudjelovalo više stotina hrvatskih branitelja, članova udruga proisteklih iz Domovinskog rata i građana, a među njima bili su i župan Ivan Anušić, njegovi zamjenici Mato Lukić i Josip Miletić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić sa zamjenicima te drugi uzvanici.

IMG 3967

Oni su zajedno s predstavnicima Hrvatske vojske i MUP-a, u počast svim stradalima hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu, položili vijence i zapalili svijeće uz Spomen obilježje na Trgu slobode.

-Svi oni koji nisu imali nesreću da dožive rat u Hrvatskoj 90-ih godina, sada ratne strahote mogu vidjeti u Ukrajini. Međutim, moraju znati da je rat u Ukrajini započeo kada je ta država 32 godine bila neovisna i samostalna, da je imala svoju vojsku i bila spremna za ono što će se dogoditi, a sada je cijeli svijet naoružava. Hrvatska nije bila naoružana i još je bila pod embargom za nabavu oružja, a niti jedna država nije stala u njenu obranu, osim nekoliko izuzetaka koji su samo deklarativno dali podršku hrvatskoj neovisnosti i samostalnosti. Hrvatski branitelji su u takvim uvjetima započeli obranu Hrvatske, a od cijele Hrvatske najveće napade te iskazanu hrabrost i žrtve podnijela je upravo istočna Slavonija, i to se mora znati. Jedna od postrojbi osnovanih na području naše županije u tom vremenu, odnosno 28. lipnja 1991. godine, bila je 106. brigada, pa danas proslavljamo Dan osječkih branitelja, koji čestitam svim hrvatskim braniteljima, jer su tada pokazali nevjerojatnu hrabrost i požrtvovnost te su se praktično bez oružja obranili od treće najveće vojske u Europi, tadašnje JNA i srpskih pobunjenika – kazao je župan Ivan Anušić.

IMG 3969

-Ponosan sam danas što mogu hodati rame uz rame s hrvatskim braniteljima koji su 91. godine bez kalkuliranja stali u obranu svoga grada, svoga doma i svoje domovine. Danas smo ovdje jer se sjećamo s pijetetom poginulih osječkih branitelja i civila u Domovinskom ratu. Ne smijemo zaboraviti poimence nikoga od njih 1327 branitelja i 403 civila koji su položili živote braneći svoj Osijek i svoju Hrvatsku. Zahvaljujući njima Osijek je bio i ostao nepokoreni grad . Osječki branitelji dali su nemjerljiv doprinos u obrani i stvaranju samostalne i slobodne Hrvatske. Njihova hrabrost i zajedništvo koju su pokazali 91. i danas su inspiracija i motiv svima nama koji želimo i bolji i napredniji i uspješniji Osijek. Bez njihova herojstva, kada su se goloruki suprotstavili trećoj najvećoj vojnoj sili u Europi, ne bismo danas ponosno koračali ulicama svoga grada- istaknuo je Radić.

IMG 3970

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku prikazan je dokumentarni filma „Šapat vjetra zidove slama“ povodom 30. obljetnice najveće razmjene zarobljenika u Domovinskom ratu. Dan osječkih branitelja obilježava se 28. lipnja u spomen na dan kada je 1991. godine prvi puta postrojena 106. brigada ZNG-a RH, a time je i službeno počela obrana grada Osijeka. Također je to i prisjećanje na 27. lipnja 1991.kada je oklopno vozilo JNA pregazilo crvenog fiću na križanju Vukovarske i Trpimirove ulice u Osijeku.

(www.icv.hr, tj, Foto: OBŽ)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content