DVD Osijek Gornji grad obilježilo 150. obljetnicu postojanja: Osnivači Prve pomoći i Javnog kupatila u Osijeku danas djeluju u uvjetima od elementarnih nepogoda do pandemije

Dobrovoljno vatrogasno društvo Osijek Gornji grad obilježilo je svoju 150. obljetnicu postojanja i rada. Nakon što je u Varaždinu 1864. godine osnovana prva dobrovoljna vatrogasna organizacija u Hrvatskoj, na području Osječko-baranjske županije 1872. godine osnovana su, osim društva Osijek Gornji grad, vatrogasna društva u Đakovu i Semeljcima. Svečanosti obilježavanja velike i važne obljetnice u subotu je nazočio i zamjenik župana Mato Lukić.

– Iza vatrogasnog društva Osijek Gornji grad puno je uspješnih godina, a malo je poznato da su uz svoje redovne aktivnosti bili osnivači Vodovoda, Gradske čistoće, Prve pomoći i Javnog kupatila u Osijeku. Danas se pak susreću s brojnim izazovima u svom radu, od elementarnih nepogoda do djelovanja u uvjetima pandemije, a posebnu zahvalu treba im uputiti za doprinos u Domovinskom ratu kada su spašavali ljudske živote i njihovu imovinu. Osječko-baranjska županija kontinuirano brine o vatrogastvu na svom području te smo jedina županija u Republici Hrvatskoj koja osigurava sredstva za liječničke preglede vatrogasaca, kao i za osiguranje vatrogasaca od posljedica nesretnog slučaja – kazao je Lukić.

(www.icv.hr, tj)

mini IMG 5844
Foto: OBŽ

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content