Frankovka PP Orahovice i kulen OPG-a Novosel iz Gata šampioni 7. Sajma vina i kulena u Orahovici: Andreja Posavac ponijela titulu vinske kraljice

U središnjem orahovačkom gradskom parku održan je 7. Sajam vina i kulena u organizaciji Grada i Turističke zajednice grada Orahovice, a u nazočnosti izaslanika predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministrice poljoprivrede Marije Vučković, državnog tajnika Tugomira Majdaka, župana VPŽ Igora Androvića i njegovog zamjenika Marija Klementa, predstavnika HGK ŽK-a Virovitica te gradonačelnika Orahovice Saše Ristera.

Otvorenje sajma obilježili su svojim nastupima Puhački orkestar DVD-a Orahovica, Tamburaški orkestar Osnovne glazbene škole Milka Kelemena Slatina – Područnog odjela Orahovica, te mješoviti pjevački zbor Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić Orahovica, a potom su se obratili predsjednici ocjenjivačkih povjerenstava kulena i vina, Vladimir Pleša i Ivana Nemet naglasivši kako je ove godine u obje konkurencije ostvaren rekordan broj uzoraka što govori o kvaliteti i jačini ovoga sajma.

IMG_5797_1000x667

Orahovački gradonačelnik Saša Rister naglasio je kako je Sajam sve prepoznatljiviji na regionalnoj, pa čak i državnoj razini.

-Prije svega zahvaljujem se svima koji su dali svoje uzorke na ocjenjivanje vina i kulena, hvala svim sponzorima i donatorima, povjerenstvima, našim gostima i svima koji su nam pomogli u organizaciji ovog sajma koji ove godine zbog poznatih radova na Orahovačkom jezeru održavamo ovdje u središnjem gradskom parku i sigurno smo uspjeli u našem naumu, a to je promovirati kvalitetu domaćeg slavonskog proizvoda – rekao je Rister.

Župan VPŽ Igor Andrović istaknuo je važnost sajmova u ovoj županiji koja je poznata kao županija sajmova i promocije svog domaćeg proizvoda.

-Kada kažemo riječ Slavonija, prvo što pomislimo to su žitna polja, rodne njive, kulen i vino. Orahovica je ovim sajmom još jednom pokazala neraskidivu vezu kulena i vina te na najbolji mogući način promovirala bogatstvo ovog ruralnog područja te paralelno pomogla lokalnim, ali i proizvođačima cijele Slavonije i kulena i vina, da se promoviraju i pokažu u najboljem svjetlu. Čestitam organizatoru, Gradu i Turističkoj zajednici na organizaciji ovog sajma u našoj županiji poznatoj baš po sajmovima. Na taj način promoviramo naše, domaće, autohtono i najkvalitetnije što imamo – rekao je Andrović.

IMG_5817_1000x667

Sajam je otvorio izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministrice poljoprivrede Marije Vučković, državni tajnik Tugomir Majdak.

-Ova regija je prepuna kvalitetnih proizvoda, posebno kada je riječ o vinima koja su sve više svjetski nagrađivana, a i kulen je na iznimno visokoj razini. Treba svakako pohvaliti gradonačelnika Ristera i njegov tim na ogromnoj promociji ovog Bogomdanog podneblja što je dokazano i ovim sajmom, ali isto tako i Županiju koja je velika podrška svakoj ovakvoj priči u bilo kojem kutku županije. Velike vijesti stigle su nam ovih dana, naime nakon što će 12. srpnja biti potvrđeno uvođenje eura na razini Hrvatske, Agencija Mudis je najavila povećanje našeg rejtinga što će omogućiti definitivno dalje povlačenje investicija, ali i realizaciju stranih investicija na našem području. Svi priželjkujemo ostanak naših ljudi posebno ovdje u Slavoniji i to je ono čemu težimo i za što ćemo se i dalje boriti, za poljoprivredu, turizam i demografiju na ovim prostorima – rekao je Majdak.

Proglašena je potom i vinska kraljica 2022. godine, a ovu laskavu titulu ponijela je 20-godišnja Andreja Posavac iz Orahovice predstavljajući domaći KUD Crkvari kojoj je lentu predao državni tajnik Tugomir Majdak, a krunu prošlogodišnja kraljica Kristina Sabo iz KUD-a Čačinci.

IMG_5965

Uslijedilo je potom proglašenje najboljih vina i kulena, a u obje konkurencije uzorci su pristigli iz cijele Slavonije i Baranje te Podravine. Povjerenstvo za kulene je odlučilo kako je od ocijenjenih 32 kulena njih 12 zaslužilo zlatne medalje, 12 je srebrnih, šest brončanih, dok su dva dobila priznanja. Šampion ovogodišnjeg sajma je kulen OPG-a Novosel iz Gata dok je vicešampion tvrtka Mesoprerada d.o.o. iz Slatine.

Od 54 uzoraka vina, 19 je dobilo zlatnu medalju, 27 je dobilo srebro, a pet je uzoraka zaslužilo broncu. U kategoriji najboljih bijelih vina, titulu najboljeg odnio je Rajnski rizling berba 2021. proizvođača Vina Harsan iz Pitomače, najbolje ocijenjeno crno vino je Frankovka Martin Albus berba 2017. PP Orahovice koja je ujedno i ukupni šampion sajma. U kategoriji najboljih rose vina, najboljim je proglašeno također vino PP Orahovica – Rose Frankovka Martin Albus, berba 2021. godine.

IMG_5966

Treba spomenuti kako su sponzori ovogodišnjeg sajma bili Hrvatska gospodarska komora i Osilovac Feravino.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content