U dvorištu Palače Pejačević održano “Čitanje pod zvijezdama” u organizaciji virovitičkog Ogranka Matice hrvatske

U upečatljivom ambijentu Palače Pejačević, jučer (utorak) je održano prvo Čitanje pod zvijezdama. Upravo kao što i samo ime događaja kaže, pod vedrim virovitičkim nebom zavičajni autori i ljubitelji pisane riječi su svojim sugrađanima čitali kako svoje, tako i tekstove drugih autora, sve to s ciljem veličanja ljepote hrvatskog jezika. Povod tome proslava je velikih 180 godina postojanja Matice hrvatske, najstarije hrvatske kulturne institucije i jednog od najvećih i najvažnijih nakladnika knjiga i časopisa u Hrvatskoj.

Predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Virovitici Dubravka Sabolić srdačno je pozdravila sve okupljene te ih uputila u povijest Matice hrvatske.

– U godini smo kada Matica hrvatska obilježava 180 godina, koja je osnovana 10. veljače 1842. godine u vrijeme Ilirskog pokreta. Njena zadaća je bila uzdržavati hrvatske novine i štampariju, izdavati naučne, poučne i zabavne knjige te sagradti zgradu u koju bi se smjestio muzej i narodna knjižnica, a najpoglavitija svrha je rasprostranjivati nauku i književnost u našem narodnom jeziku i priliku našoj mladeži dati da se domorodno izobrazi. To su riječi grofa Janka Draškovića koje su se čule i na jučerašnjoj svečanoj proslavi 180. obljetnice Matice hrvatske u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, kojoj su, iz našeg Ogranka, prisustvovale tri članice. Nadam se da će vam čitanje pod zvijezdama uljepšati ovo večer, a možda i naredne dane, pozitivnim mislima i energijom. Ovo druženje je prilika da se podsjetimo nekih prošlih, sličnih priredbi – zaključila je D. Sabolić te riječ prepustila Mirjani Vodopić koja je vodila bogati književni program.

U organizaciji prvog izdanja Čitanja pod zvijezdama Ogranku Matice hrvatske u Virovitici pripomogli su Turistička zajednica grada Virovitice, Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica, kao i mnogi umjetnici, književnici, učenici, profesori i ostali zaljubljenici u pisanu riječ.

Sudeći po reakcijama posjetitelja, koji su svaki nastup, bilo čitalački, bilo glazbeni, nagradili velikim pljeskom možemo zaključiti kako je prvo izdanje Čitanja pod zvijezdama bilo i više nego uspješno, a djelić atmosfere ove književne večeri možete vidjeti u našoj fotogaleriji.

(www.icv.hr, eat; foto: E. Aragović Turkalj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content