Više od 90 posto radova na Koridoru 5c dovršeno: Most Drava za 100 metara dulji od Pelješkog mosta, u rujnu raspisivanje natječaja za zadnjih 5 kilometara Koridora

Nakon završetka konferencije i obilaska radova na izgradnji podvožnjaka u Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, te predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Boris Huzjan i drugi sudionici obišli su i gradilište Koridora 5c u Baranji.

Tom prilikom Huzjan je istaknuo kako je više od 90 posto radova dovršeno te potpuni završetak očekuje krajem listopada ove godine.

– Most Drava je 100 metara dulji od Pelješkog mosta, a dionica od Halasice do Belog Manastira vrijedna je 495 milijuna kuna. U rujnu ove godine planirano je raspisivanje natječaja za zadnjih pet kilometara Koridora te bi za godinu ili dvije, trebao biti završen čitavi Koridor 5c kroz Hrvatsku. Inače, ukupna duljina Koridora kroz Hrvatsku je 88,6 kilometara, a sada je u prometu 59 kilometara – rekao je Huzjan.

– Na području Osječko-baranjske županije niz je prometnih i infrastrukturnih projekata, važnih za razvoj ne samo ovog područja, već i čitavog istoka Hrvatske, a Koridor 5c imat će ogroman značaj za svih pet slavonskih županija. Podsjetit ću da je izgradnja Koridora za vrijeme Vlade premijera Milanovića potpuno maknuta s liste prioriteta te je preprojektirana na brzu cestu, a zahvaljujući ministru Butkoviću i Vladi RH, ovaj je pravac ponovno projektiran u puni profil autoceste. Rezultat toga je međunarodni koridor koji će dodatno obogatiti i ojačati našu županiju u gospodarskom i ekonomskom smislu – istaknuo je Anušić.

– Nakon prošlogodišnjeg otvaranja mosta Svilaj i završetka ove dionice autoceste kojeg očekujemo do kraja listopada ove godine, a zajedno s obilaznicom Beli Manastir, možemo govoriti o ulaganjima oko 570 milijuna kuna. Nadamo se da će nakon provedenog natječaja za posljednjih 5 kilometara autoceste, svih 88 kilometara koji prolaze kroz našu zemlju, biti završeni tijekom 2024. godine. Koridor 5c ima veliku perspektivu jer će u konačnici spojiti Budimpeštu s lukom Ploče, naravno nakon što se izgradi dionica kroz Bosnu i Hercegovinu, koja je ipak složenija i zahtjevnija – zaključio je ministar Butković te zahvalio se županu i Osječko-baranjskoj županiji te Hrvatskim autocestama na uspješnoj realizaciji velikog projekta.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content