Znate li što zapravo znače različiti zaštitni faktori? SPF 50 vas neće zaštititi jače od SPF 30, evo zašto

Kozmetički proizvodi sa zaštitnim faktorom razlikuju se prema zaštitnom faktoru, vodootpornosti i fotostabilnosti. Koje ćemo izabrati i kako ćemo ih nanositi mora biti u skladu s tipom kože, odnosno s njenim osobinama i načinom na koji reagira na sunce. U tu svrhu postoje kozmetička sredstva s niskim (SPF 6 i 10), srednjim (SPF 15, 20 i 25), visokim (SPF 30 i 50) i vrlo visokim (SPF 50+) zaštitnim faktorom koja našoj koži ovisno o njenom tipu omogućuju i adekvatnu, nisku, srednju, visoku ili vrlo visoku zaštitu, piše Večernji.hr.

SPF faktor predstavlja stupanj zaštite kože od opeklina. Zaštitni faktor 15 označava da se suncu možemo izlagati 15 puta dulje nego što bismo mogli bez zaštite. Dakle, ako bez ikakve zaštite na suncu možemo izdržati pola sata bez da izgorimo, koristeći proizvod s faktorom 15 znači da možemo pomnožiti to vrijeme s brojem 15 – objasnila je za Večernji.hr Klaudija Šebetić, specijalistica dermatologije i venerologije iz poliklinike Šebetić.

S mazanjem bi trebali krenuti već u dječjoj dobi te kasnije tijekom života. Osobe koje su imale neki od oblika malignih tumora kože na licu moraju na lice mazati tijekom cijele godine kreme s visokim SPF. Prema reakciji kože na djelovanje sunca razlikuje se šest fototipova kože:

Fototip 1 – izrazito svijetla put, svijetloplava ili crvena kosa, plave ili zelene oči, na nezaštićenoj koži izloženoj jakom suncu opekline se pojavljuju nakon 5 do 10 minuta; uslijed sunčanja koža nikad ne tamni, već samo pocrveni. Potrebno je izbjegavati sunce i koristiti sredstva za sunčanje s vrlo visokim zaštitnim faktorom (SPF 50+).

Fototip 2 – svijetla put, plava ili svijetlosmeđa kosa, sive, plave ili zelene oči. koža vrlo teško i slabo tamni te najčešće ostaje crvena. koristite sredstva za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom (SPF 50).

Fototip 3 – tamnija put, tamnija kosa, sive ili smeđe oči. Koža uvijek dobro tamni, no smeđoj boji ponekad prethodi crvenilo. Potrebno je koristiti sredstva s visokim zaštitnim faktorom (SPF 30), a zatim s preparatima sa srednjim zaštitnim faktorom (SPF 15).

Fototip 4 – tamna put, tamna kosa, tamnosmeđe ili crne oči, koža brzo i jako tamni i nikad ne pocrveni. Potrebno je koristiti sredstva sa srednjim zaštitnim faktorom (SPF 20),a kasnije niži zaštitni faktor (najmanje SPF 10). Fototip 5 i 6 su kože crne rase, kako je pojasnila dr. Šabetić.

Što se tiče izlaganja kože, potrebno ju je umjereno izlagati suncu i svakako izbjegavati opekline. Osobe svjetlije puti moraju koristiti sredstva s visokim zaštitnim faktorima, a oni nešto tamniji s manjim faktorom. Svakako je potrebno izbjegavati sunčanje u sredini dana( od 10 do 17 sati), a nikako se ne preporučuje sunčanje u podne.

U fotozaštiti pomaže i majica, sunčane naočale i šeširi. Neprimjereno sunčanje može oštetiti kožu jer mogu nastati opekline, a kod dugotrajnog oštećenja kože UV zrakama dolazi do preuranjenog starenja, hiperpigmentacija i veća je učestalost malignih tumora kože.

Svako neprimjereno sunčanje je štetno. Sunčati se moramo umjereno jer je to zdravo i time se potiče nastajanje vitamina D u koži koji je vrlo bitan za ljudsko zdravlje, zaključuje dr. Šebetić. (vecernji.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content