Županijski vijećnici usvojili rebalans proračuna: Izmjene zbog povećanja cijena energenata i isplate prekovremenog rada zdravstvenim djelatnicima

Vijećnici Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije, pod predsjedanjem predsjednika Dinka Begovića, i uz nazočnost župana Igora Androvića i njegovih zamjenika, Marija Klementa i Igora Pavkovića, održali su 5. sjednicu. 

Vijećnici su na današnoj sjednici izglasali rebalans proračuna za 2022. godinu koji je povećan za 21,8 milijuna kuna, odnosno sa 708.8 milijuna na 730,6 milijuna kuna. 

Razlog izmjena i dopuna proračuna je najvećim dijelom povećanje cijena energenata te isplata prekovremenih sati djelatnicima u zdravstvu. 

– Ovim izmjenama i dopunama proračuna uglavnom nastojimo pokriti povećane rashode s energentima, plinom, električnom energijom i gorivom, koji su, ne samo u našoj županiji, već i u cijeloj Hrvatskoj veliki problem s obzirom na to da su znatno veći od procijenjenih prilikom izrade proračuna. Energenti su vrlo značajna stavka kod svih proračunskih korisnika, ali i u samoj županiji. Budući da su cijene višestruko porasle napravljena je preraspodjela u okviru procijenjenih vrijednosti i raspoloživih sredstava. Velika nam je stavka skuplje gorivo kada je riječ o prijevozu naših učenika – rekla je pročelnica Službe za javne financije VPŽ Ankica Garaj. 

ZUPANIJSKA 6
Foto: Plava TV

– Zdravstvene ustanove predvidjele su i povećanje rashoda za zaposlene budući da će
Ministarstvo zdravstva isplatiti sredstva za razliku iznosa uvećanja plaće za prekovremeni radnicima u djelatnosti zdravstva. Sve ostale izmjene su više-manje kozmetičke prirode – rekla je Garaj i dodala da su uštede preraspodijelili na povećane rashode. 

Na aktualnom satu bilo je riječi o brzoj cesti, za koju je zamjenik župana Marijo Klement rekao kako se završava rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. 

– U ovom smo trenutku smo katastarsku općinu Špišić Bukovica riješili, provedeno je izvlaštenje, a u tijeku je izvlaštenje na području katastarske općine Virovitica, riječ je o oko 370 parcela. Podnesen je zahtjev za izvlaštenjem i u tijeku je upis u Gruntovnicu. Dakle, za početak radova mogu jedino reći uskoro, sve je spremno, sredstva su osigurana, rješavamo posljednje stavke za izdavanje građevinske dozvole – rekao je Klement. 

Vijećnici su usvojili, između ostalog, prijedlog Odluke o organizaciji produženog boravka u osnovnim školama, Odluku o proširenju djelatnosti Doma zdravlja, kao i niz izvješća o radu i financijskom poslovanja županijskih institucija i ustanova. Sve točke dnevnog reda možete pronaći OVDJE.

(www.icv.hr, mp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content