Članica NEXE Grupe – tvornica crijepa Dilj Vinkovci prigodnom svečanošću i nizom aktivnosti obilježila 100 godina proizvodnje crijepa

Dilj d.o.o. Vinkovci, tvrtka u sastavu vodećeg regionalnog proizvođača građevinskog materijala NEXE Grupe, obilježila je danas, na središnjoj svečanosti u Gradskom kazalištu u Vinkovcima, 100 godina proizvodnje crijepa. Dilj ove godine obilježava i 20 godina od ulaska u poslovni sustav NEXE Grupe pod čijim su se okriljem realizirala brojna ulaganja i unapređenja poslovnih procesa koja su do danas dosegnula iznos od 385 milijuna kuna.

– Drago nam je da je Dilj, koji posluje u sastavu NEXE Grupe, u okviru segmenta Cigle, crijepa i keramike i nakon 100 godina postojanja, prepoznat po kvaliteti svojih proizvoda. Dilj Vinkovci zapošljava više od 330 zaposlenika uključujući i tvornicu za proizvodnju opeke u Našicama, dok u samim tvornicama crijepa u Vinkovcima radi 285 mahom zaposlenika s našeg vinkovačkog područja. U uvjetima kada se suočavamo s iseljavanjem mladih stručnjaka te otežanim poslovanjem brojnih kompanija, tradicija od 100 godina čini se još značajnija. Ono što nas je održalo sve ove godine unatoč brojnim izazovima je kontinuirano ulaganje u modernizaciju proizvodnje, u posljednje vrijeme energetsku učinkovitost, ali i ljude koji su važan kotač našeg poslovnog razvoja- poručio je ovim povodom član Uprave NEXE d.d. i direktor Dilja d.o.o. Vinkovci, Dražen Ivezić.

Clan Uprave NEXE d.d. i direktor Dilja Drazen Ivezic2 scaled

– Upravo ta ulaganja stvorila su jednog od najmodernijih proizvođača crijepa u regiji. Kvalitetan proizvod i usmjerenost ka potrebama kupca, već dugi niz godina osiguravaju Dilju značajno mjesto na tržištu, uspješno konkurirajući kako na domaćem, tako i na inozemnim tržištima na koja izvozi više od 60% svojih proizvoda. S ulaganjima nismo završili, jer danas, u trenucima kada se svijet suočava s raznim izazovima, ulaganja u modernizaciju tehnologije, povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije još više dobivaju na značenju- izjavio je Ivan Ergović, predsjednik Uprave NEXE d.d., kojom prigodom se zahvalio svima koji su dali svoj doprinos stvaranju ovakvog Dilja kakav je danas.

Dilj je od 2018. iskoristio i mogućnosti sufinanciranja projekata iz fondova Europske unije. Prvi projekt povećanja energetske učinkovitosti i korištenja OIE u vrijednosti 24 milijuna kuna, sufinanciran potporom u iznosu 9,7 milijuna kuna od strane Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program: Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., realiziran je 2018./2019. godine i odnosio se na projekt nadogradnje tunelske peći i rekonstrukcije komornih sušara. Projekt je rezultirao uštedama u energiji, povećanjem učinkovitosti proizvodne linije i smanjenjem emisije CO2.

Nedavno je dovršen projekt energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije na pogonu Slavonka u vrijednosti 13,3 milijuna kuna, sufinanciran potporom u iznosu od 7,2 milijuna kuna, a rezultirao je izgradnjom sunčane elektrane snage 1,1 MW s proizvodnjom energije za vlastite potrebe.

Predsjednik Uprave NEXE d.d. Ivan Ergovic scaled

Dilj je jedino poduzeće u Republici Hrvatskoj kojem su odobrena sredstva Modernizacijskog fonda za novi projekt energetske učinkovitosti i ulaganje u promicanje energije iz obnovljivih izvora energije za tvornicu crijepa u Vinkovcima i tvornicu cigle u Našicama, koja je danas također dio Dilja. Radi se o projektu za koji slijedi potpisivanje ugovora, a očekivani efekti projekta su smanjenje potrošnje energije u oba pogona, proizvodnja i korištenje energije iz OIE ugradnjom fotonapona, te smanjenje emisija CO2.

Na danas održanoj središnjoj svečanosti predstavljena je Monografija 100 godina Dilja o povijesti proizvodnje crijepa u Vinkovcima i stvaranja uspješnog Dilja kakav je danas o kojoj su govorili autori Zlatko Virc, mr.sc., povjesničar i magistar arheologije, prof. Vladimir Ćirić i Dražen Ivezić, član Uprave NEXE Grupe i direktor Dilja. Radi se o petoj po redu monografiji o radu Dilja – do sada su izdane monografije povodom 50, 60, 75 i 90 godina postojanja.

Dilj i nizom drugih događanja i aktivnosti obilježava 100 godina proizvodnje crijepa u Vinkovcima. Tako su u vinkovačkoj galeriji fotografije Meraja, u srednjovjekovnoj crkvici postavljene dvije izložbe: Tvornica Zemlja koja obuhvaća radove saziva kiparske radionice 2012. – 2021., te izložba crno-bijelih fotografija vinkovačkog fotografa Zvonimira Tanockog pod nazivom Dilj – portreti, gdje su prikazani portreti radnika tvornice Dilj, snimljeni proteklih godina. Obje izložbe mogu se razgledati u Meraji do 24. srpnja 2022. svakoga dana od 18 do 20 sati.

Clanovi Uprave NEXE d.d.2 scaled

U organizaciji Hrvatskog filatelističkog društva iz Vinkovaca izrađen je prigodni žig koji je Hrvatska pošta u čast 100 godina Dilja danas stavljala na svu odaslanu poštu iz Vinkovaca.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content