Konkretni projekti pokazatelji su napretka: Više od 7,6 milijardi kuna ugovoreno na području OBŽ

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u Osijeku se sastao s gradonačelnikom Ivanom Radićem i županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem, u nazočnosti ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Nataše Tramišak.

Potom su razgledali središnji trg u Tvrđi, koja je obuhvaćena cjelovitom obnovom i rekonstrukcijom kao povijesna gradska jezgra. Obišli su i novi studentski paviljon Sveučilišnog kampusa, gdje ih je dočekao rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Vlado Guberac te predstavnici studenata i Studentskog centra Osijek.

Nakon sastanka gradonačelnik Osijeka Ivan Radić zahvalio je premijeru Plenkoviću na posjeti najvećem gradu na istoku Hrvatske, a osobito na podršci u ulaganjima na ovom području, čija je trenutna vrijednost više od milijardu kuna. Najveća ulaganja su u infrastrukturne projekte, a najveći dio se financira iz fondova EU, na čemu posebno zahvaljuje ministrici Tramišak. Pohvalio je suradnju s Osječko-baranjskom županijom, državnim poduzećima i ministarstvima te naravno Vladom. Zaključio je riječima da Grad Osijek nakon 10 godina prvi puta ima veći broj useljenih nego iseljenih stanovnika.

– Tema današnjeg razgovora bili su projekti koje realiziramo i planiramo, a to je tema koja i mene i gradonačelnika najviše zanima i čime se najviše bavimo od kako smo stupili na sadašnje dužnosti. Projekti poput RDC-a i Gospodarskog centra, obnove Tvrđe, pročišćivača, promenade, Koridora 5c i niz drugih su projekti koje realiziramo samostalno, u partnerstvu ili Vlada s ministarstvima i nacionalnim tvrtkama. Puno je EU projekata, više od 7,5 milijardi kuna je ugovoreno ili će biti realizirano na području Osječko-baranjske županije. Imamo konkretne projekte i pokazatelje, odličnu suradnju s Vladom i ministarstvima, pa se sada i statistički potvrđuje napredak ovog područja u svakom pogledu, pa i u demografiji, u povratku. Građani koji su prije desetak godina otišli izvan granica RH danas se polako vraćaju i pokušavaju svojim znanjem, sredstvima i iskustvima započeti ovdje svoj život u poduzetništvu, obrtništvu, OPG, turizmu. Iz Osječko-baranjske županije i s istoka Hrvatske sada uglavnom stižu dobre vijesti, i to zahvaljujući suradnji, zajedništvu, sinergiji i radu na promicanju svih pozitivnih trendova u OBŽ i na istoku Hrvatske – rekao je župan Ivan Anušić.

Ministrica Nataša Tramišak naglasila je da je više od 7,6 milijardi kuna ugovoreno na području županije, a za područje Osijeka 3 milijarde kuna iz europskih strukturnih i investicijskih fondova te da su u posljednjih 6 godina vidljivi rezultati ostvareni u gospodarskoj, društvenoj, komunalnoj i prometnoj infrastrukturi, ali i ulaganjima u znanost i obrazovanje.

 – Planovi industrijske tranzicije regija odobreni su u novim operativnim programima za razdoblje do 2027. godine i vesele nas nove prilike, posebice u gospodarskom smislu – dodala je.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo posjetom i podacima o realiziranim projektima poput obnove osječke Tvrđe, luke rasutih tereta, Regionalnog distribucijskog centra OBŽ za voće i povrće, nabave vozila javnog prijevoza, uređenja Promenade, projekta revitalizacije OLT-a, završetka Koridora 5c i drugih.

– To govori da smo u proteklom razdoblju u našem mandatu u sinergiji nacionalne, županijske, gradske i općinske razine, kroz okvir Projekta Slavonija, korištenje europskih sredstva i dobru suradnju s javnim poduzećima napravili vidljive iskorake za Slavoniju- istaknuo je Plenković.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content