Obiteljskom biciklijadom suhopoljska udruga KrEdA uspješno završila još jedan zanimljiv projekt

Početkom lipnja potpisan je ugovor s Ministarstvom poljoprivrede o provedbi mini – projekta naziva ‘KrEdA poljodjelci’. Ovim projektom u suradnji s uspješnim poljoprivrednicima djeci je predstavljen rad nekoliko OPG-ova, koji na svojim imanjima uzgajaju posebne pasmine životinja.

Sudionici su educirani o nekoliko vrsta ratarskih kultura, koje su i sami posadili, uzgoju voća i hrane za životinje, procesu proizvodnje eproizvoda s EKO certifikatom. Naučili su kako moderna tehnologija (GPS) pomaže u proizvodnji proizvoda od kozjeg mlijeka i kakve veze imaju pivo i eko svinjogojstvo. Kroz radionice, edukacije i putovanja, podsjetili su se na ljepotu hrvatskog sela, a neki od dječaka iskazali su ozbiljan interes za uzgoj i poslove eko sadnje za budućnost.

viber_image_2022-07-13_20-32-00-316

Domaćini – edukatori bili su OPG Kleić iz Orahovice koji se bave uzgojem Alpino koza i procesom proizvodnje izvrsnih sireva i jogurta od kozjeg mlijeka. Djeci su predstavili svoje proizvode (koje su svi rado degustirali) i objasnili na koji način GPS sustavom kontroliraju stado dok je na ispaši koju obavljaju uz potok na šumskim obroncima Papuka.

Zatim su posjetili EKO OPG Košćak u Smatovcima. Ova obitelj bavi se uzgojem i prodajom eko voća i proizvoda od voća. Nagrađivani su proizvođač i voćnih likera. Ono što je korisnicima bilo posebno zanimljivo su ovce pasmine Romanovske koje su zapravo ljubimice i na štedljiv i održivi način se brinu o gnojidbi i „košnji“ voćnjaka.

Posljednje odredište bio je OPG Bišćan u Pčeliću. Mlada obitelj Bišćan usmjerena je na uzgoj svinja pasmine Mangulica. Objasnili su posjetiteljima porijeklo vrste i način prehrane, za koju na svojim poljima uzgajaju gotovo sve potrebne sastojke. Sudionici ove aktivnosti imali su priliku naučiti vještinu košnje ručnom kosom, sudjelovati u cijelom procesu hranjenja životinja i vidjeti demonstraciju vještine pasa hrvatskih ovčara u kontroliranju krda. Ljubazni domaćini počastili su sve prisutne domaćim kruhom i ukusnim delicijama koje sami pripremaju.

viber_image_2022-07-13_20-31-55-203

Mladi KrEdA poljodjelci sve naučeno dokumentirali su i složili u info letak koji je namijenjen djeci i odraslima kao podsjetnik i poticaj da i sami pokušaju neki oblik ratarstva ili stočarstva. Letak je u digitalnom obliku objavljen na stranicama i FB profilu udruge KrEdA, a može se i besplatno dobiti u Općinskoj knjižnici Matija Gubec u Suhopolju.

– Ovo nam je prvi projekt poljoprivredne tematike i veseli nas da su naši korisnici pokazali svestrani interes za ponuđene aktivnosti. Zadovoljni smo što smo kroz ovo kratko vrijeme omogućili djeci i ostalim zainteresiranima konkretan uvid u to kako se na hrvatskom selu može mirno i kvalitetno živjeti od svoga rada. Svi naši domaćini u početku su krenuli s malo proizvodnje, skoro za vlastite potrebe, ali ubrzo se pokazalo da kada se cijela obitelj složi i svaki član doprinese svojim vještinama i kvalitetama, može se postati uspješan. Naglasili su nam kako jako paze na kvalitetu i izvrsnost svojih proizvoda, da je proizvodnja ograničena količinama, ali svaki proizvod je izuzetno zdrav i nastao u kontroliranim uvjetima bez kemijskih supstanci i dodataka kakve sve češće susrećemo u hrani koja se nalazi u supermarketima. Uživali smo u svim posjetima, a naši najmlađi su se posebno razveselili odlaskom na OPG Bišćan jer smo organizirali mini biciklijadu do tamo, a domaćin ih je uz edukaciju o porijeklu vrste „vunastih“ svinja, upoznao i s prednostima rada poljoprivredne mehanizacije s kojom se mnogi dosada nisu susreli. Zahvaljujemo svim našim domaćinima uz obećanje da im neki od naših mladića uskoro dolaze i na malo konkretniju obuku, a možda i buduću suradnju – poručuju iz suhopoljske druge KrEdA.

(www.icv.hr, KrEdA)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content