Odobren hrvatski program potpore izvoznicima od 414 milijuna eura

Europska komisija odobrila je hrvatski program od oko 414 milijuna eura (oko 3,12 milijardi kuna) za potporu likvidnosti izvoznih poduzeća u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu. Program je odobren na temelju Privremenog okvira za državne potpore u kriznim situacijama koji je donijela EK 23. ožujka ove godine na temelju članka 107. stavka 3. točke (b) UFEU-a, čime se priznaje da gospodarstvo EU-a trpi ozbiljne poremećaje.

U okviru programa potpora će biti u obliku:

  • jamstava koja pokrivaju dio novih zajmova komercijalnih banaka i
  • izravnih bespovratnih sredstava kojima se pokrivaju premije za jamstva.

Poticanje međunarodnog poslovanja kao važnog čimbenika rasta našeg gospodarstva, a pogotovo izvoza, važan je segment djelovanja HGK. Hrvatska gospodarska komora zalaže se za definiranje šireg okvira podrške i financijske potpore za hrvatske izvoznike kako bi prevladali prepreke u kojima se trenutno nalaze zbog agresije na Ukrajinu i poremećaja u globalnom gospodarstvu.

Naime, znatan porast izvoza otkad smo članica EU jedan je o glavnih razloga zašto ekonomiju više ne karakteriziraju makroekonomske neravnoteže. Kad povežemo ovakve potpore i značaj nadolazećeg uvođenja eura za osnaživanje izvoznika, dugoročna je perspektiva povoljnija za cijelo gospodarstvo. U tom je smislu odluka Europske komisije izrazito pozitivan korak na putu oporavka.

Ističemo da samo 15 posto hrvatskih poduzeća ostvaruje izvozne aktivnosti, ali oni ujedno zapošljavaju preko 50 posto zaposlenih u svim poduzećima. Izvozne kompanije imaju visoke plaće, posebno one orijentirane na R&D, što se ponovno vraća u gospodarstvo. Ostvaruju oko 66 posto ukupnih prihoda od prodaje, a u isto vrijeme ulažu 73 posto sredstava u razvoj od ukupno uloženog, ostvarujući dobit od 76 posto.

Mjera će prvenstveno biti dostupna poduzećima čiji su prihodi od izvoznih djelatnosti činili najmanje 10 % njihova ukupnog prihoda tijekom prethodne godine. Više informacija dostupno je OVDJE.

(hgk.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content