Pitomačanka Tena Grlica svoju glazbenu karijeru gradi kroz brojne festivale s kojih se vratila s nizom nagrada

Pjevačica zabavne i tamburaške glazbe, 19-godišnja Tena Grlica iz Pitomače odavno je prešla lokalne okvire. Od 2016. godine do danas nastupala je na mnogim domaćim festivalima te na jednom u susjednoj BiH. Od 2016. godine, kada je Tena prvi put nastupila na festivalu „Kukuriček u Đurđevcu i na međunarodnom festivalu dječje glazbe u Novom Travniku u BiH pod nazivom „Dok Lahva teče“ prošlo je puno vremena, puno pjesama i naravno puno autora.

Zatekli smo Tenu na prelijepom dravskom otoku Križnici gdje rado dolazi, a kako i ne bi jer tu je i inspiracija za njezinu interpretaciju, jer koliko god neki ljudi mislili da sve ovisi o autoru i njegovom viđenju pjesme, varaju se. Konačni uradak i samim tim i rezultat daje upravno vokalni interpretator, naravno ako je pjesma namijenjena vokalnom izričaju. Pozdravili smo je i zamolili da nam odvoji malo vremena na što je kao i obično rado pristala.

– Zatekli ste me na pravom mjestu gdje mogu govoriti o svom glazbenom dijelu života jer tu je naš kraj i rijeka Drava, koja je bila i ostat će nepresušna inspiracija za mnoge autore i pjevače – rekla nam je prilikom početka susreta, a mi to jako dobro znamo jer u našoj fonoteci ICV radija je uistinu puno glazbenih zapisa vezano uz Podravinu, Podravlje i samim tim i rijeku Dravu.

– Ipak ja dolazim iz Pitomače i gdje god da se nalazim znam gdje sam odrasla i stekla prvu izobrazbu i opću i glazbenu. Te 2016. godine kada je bio moj prvi izlazak na festivalsku pozornicu nastupila sam na dječjem festivalu „Kukuriček“ u Đurđevcu s pjesmom „Kad naučim plesati“, s kojom sam također nastupila i na festivalu u BiH, autora učitelja Romine Lukačić iz Pitomače i Davora Jendrašića iz Đurđevca. On je, osim što je profesor skladbe, autor mnogih poznatih pjesama, zborovođa i instrumentalist koji je surađivao s glazbenom legendom Mišom Kovačem, Petrom Grašom i drugima, osnivač glazbene grupe „Jandrin Škrlak“. Sve to govorim i iz razloga što je Jendrašić skladao većinu pjesama u mojoj glazbenoj karijeri, a i glazbu za pjesmu s kojom ću se ove godine predstaviti na glazbenom festivalu „Pjesme Podravine i Podravlja“, a zove se „Plač polja“. Dakle glazbu za tu uistinu lijepu pjesmu je napisao Davor, a stihove je napisala naša poznata književnica Slavica Sarkotić. Radi se o pomalo tužnoj pjesmi, kako i njezin sam naziv govori. Pjevat ću o tome kako su naša polja koja su nekad bila plodna i koja su obrađivali naši stari sada zarasla i nestala – otkrila nam je djelić onoga što će otpjevati ove godine, točnije 28. kolovoza na Večeri novih pjesama u sklopu 29. festivala Pjesme podravine i Podravlja u Pitomači, na kojem će ove godine nastupiti četvrti put, te se prisjetila i ranijih nastupa na pitomačkim festivalima.

– Prvi put sam na Pitomačkom festivalu nastupila 2018. godine, prve, tj. retrospektivne večeri festivala sa skladbom našeg pokojnog doktora Marijana Jergovića „Dravska trnoružica. Iduće godine nastupila sam na drugoj večeri sa skladbom „Kraljici mira“, autorice Nevenke Mihovilić i naravno Davora Jendrašića. Tada sam pohađala drugi razred Katoličke klasične gimnazije sa pravom javnosti u Virovitici, a prije toga sam osim OŠ u Pitomači završila i Glazbenu školu Jan Vlašimsky iz Virovitice, smjer klavir i harmonika, te aktivno pjevala i svirala u crkvi. S obzirom da je skladba „Kraljici mira“ duhovnog karaktera, popraćenog ratnim stradanjima, došla je u moje pravo vrijeme, što je kako drugi vele, rezultiralo odličnom interpretacijom. Idući moj nastup na pitomačkom Festivalu bio je 2021. godine kada je pjesma koju sam pjevala „Sence na podravskemi puti“, književnice Božice Jelušić proglašena za najbolju pjesmu festivala u kategoriji teksta na kajavskom narječju. Nadam se da je taj visoki plasman dijelom i moja zasluga – rekla nam je Tena koja je svoje uspjehe redala i na drugim festivalima.

– Tradicionalni Međunarodni festival tamburaških pjesama Zlatni glas zlatne doline u Kaptolu već godinama slovi kao jedan od najboljih festivalskih događaja koji svojim sadržajem oduševljava sve posjetitelje, a čast da se predstavim na prošlogodišnjem 46. izdanju uljepšana je i 3. mjestom publike za skladbu „Idila“ pitomačkog dvojca, skladatelja Berislava Majstora i stihovima Jadranke Smiljanec. Na festivalu u Kaptolu nastupila sam i ove godine s pjesmom „Dani sretni“ koju je za mene i ovaj put napisao pitomački dvojac Majstor-Smiljanec koji su te godine napravili pjesmu za moju kolegicu Anu Mihaljević iz Virovitice koja je u Kaptolu osvojila 3. nagradu publike – rekla nam je Tena spomenuvši još jedan njoj drag etno festival „Bilogoro u srcu te nosim“ koji se održava u Velikom Trojstvu kraj Bjelovara.

– Podravina, Bilogora, sve su to krajevi iz kojih i ja dolazim, pa je tako i nastala pjesma, i ovaj put Berislava Majstora i Jadranke Smiljanec „Podravka i Bilogorac“ koja upravo o tome i govori, a izvela sam je na 6. po redu festivalu u Velikom Trojstvu održanom prošle godine – rekla nam je Tena. Osim što se priprema za festivalske nastupe, priprema se i za ispite na fakultetu.

– Inače sam studentica 2. godine Filozofskog fakulteta u Osijeku gdje studiram filozofiju i pedagogiju. Osijek je predivan grad i također na rijeci Dravi, tako da iako sam se udaljila nekih 150 kilometara, Dravu nisam napustila niti za „milimetar“ i jedva čekam da se vratim u Osijek. Naravno, neću zaboraviti na pjevanje, čak štoviše možda mi slavonska metropola da neke nove ideje, jer veselim se svakoj pjesmi koja mi stigne, a još više kada svojom izvedbom opravdam trud autora i osvojim srca publike – rekla nam je 19-godišnja pjevačica i studentica iz Pitomače Tena Grlica. 

(www.icv.hr, bs; foto: B. Sokele, ustupljene fotografije)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content