Poduzetnici s osječkog područja posluju sve bolje: Visoku neto dobit ostvarili u građevinarstvu, poljoprivredi i trgovini

Prema najnovijem registru godišnjih financijskih izvješća FINE, u 2021. godini u Osijeku je sjedište imalo 3.426 poduzetnika, pravnih i fizičkih osoba

Po ostvarenoj neto dobiti Osijek je na trećem mjestu u Hrvatskoj. Poduzetnici su ostvarili ukupan prihod u iznosu od 17,6 milijardi kuna, što ih je svrstalo na 5. mjesto među 556 gradova i općina u RH, dok su po broju zaposlenih na 4. mjestu iste ljestvice.

Osječki poduzetnici, očekivano su prvi u Osječko-baranjskoj županiji prema svim kriterijima – broju poduzetnika i zaposlenih, ostvarenom prihodu, dobiti i gubitku razdoblja te neto dobiti. Poduzetnici sa sjedištem u Osijeku u 2021. godini imali su 22.701 zaposlenog što čini 52,3 posto ukupno zaposlenih u Osječko-baranjskoj županiji te 2,4 posto zaposlenih u Republici Hrvatskoj.

Ako se promatra poslovanje poduzetnika Osijeka kroz razdoblje od pet godina, u 2021. godini bio je najveći broj poduzetnika, njih 3.426, što je 21,9 posto više u odnosu na 2017. godinu.

Izraženo u postotku, najviše je porasla dobit razdoblja (138,5 posto) i bruto investicije u novu dugotrajnu imovinu (49,6 posto).

Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom kod poduzetnika sa sjedištem u Osijeku iznosila je u 2021. godini 5.468 kuna, što je 326 kuna ili 6,3 posto više nego prethodne 2020. godine. Iako je plaća obračunata zaposlenicima za 2 posto veća na razini Osječko-baranjske županije (5.361 kuna)ona je za 13,9 posto manja od prosječne mjesečne neto plaće poduzetnika na razini Hrvatske (6.350 kuna).

U 2021. godini najbolje financijske rezultate, odnosno najveću neto dobit ostvarili su poduzetnici iz područja djelatnosti F – Građevinarstvo s ostvarenom neto dobiti od 408,5 milijuna kuna. U odnosu na 2020. godinu, neto dobit se povećala za 294,1%.Na drugom su mjestu po visini neto dobiti poduzetnici iz područja djelatnosti A – Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo sa 321,8 milijuna kuna. Na trećem su mjestu po visini neto dobiti poduzetnici iz područja djelatnosti G – Trgovina na veliko i malo. Neto dobit poduzetnika u spomenutom području djelatnosti iznosila je 147,1 milijun kuna u 2021. godini, u odnosu na 162,5 milijuna kuna u 2020. godini.

Po ukupnim prihodima, listu najjačih poduzetnika sa sjedištem u Osijeku predvodi Žito d.o.o. s 2.4 milijarde kuna prihoda, a slijede Saponia d.d., Bijelić Co d.o.o., HEP Plin d.o.o. te RWA Hrvatska d.o.o.

– I ovo je još jedan dokaz da je Osijek gospodarski i demografski živnuo. Prvi put unazad 10 godina Osijek ima više useljenih nego iseljenih. Bilježimo rekordnu zaposlenost, kao i rekordno nisku nezaposlenost. Stvaramo pozitivno gospodarsko ozračje. Podsjećam, da smo početkom godine poduzetnike oslobodili plaćanja komunalnoga doprinosa što im može donijeti višemilijunske uštede kod građenja. Po uvjetima naša je Industrijska zona u Nemetinu jedna od najprivlačnijih u Hrvatskoj. U dva mjeseca od kad smo raspisali natječaj za potpore mikro, malim i srednjim poduzetnicima javilo nam se 357 poduzetnika kojima smo dodijelili 3,8 milijuna kuna potpora. Važan nam je svaki poduzetnik, bio on mikro, mali, srednji ili veliki- izjavio je osječki gradonačelnik Ivan Radić komentirajući dobre gospodarske pokazatelje.

(www.icv.hr, tj, foto: screenshot)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content