Potpisan Sporazum o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća Virovitičko-podravske županije

U Sali za sastanke VPŽ danas (petak) je potpisan Sporazum o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća Virovitičko-podravske županije, koje je na razini županije već postojalo i ranije, ali je 2014. godine prestalo s radom.

Osim župana Igora Androvića, Sporazum, kojim se osniva i uređuje rad Gospodarsko-socijalnog vijeća na razini Virovitičko-podravske županije, a radi uspostave trostranog socijalnog dijaloga i međusobne suradnje Županije i socijalnih partnera, potpisali su: Mato Stanković ispred Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Ivan Sarić ispred Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Branka Pavoković ispred Matice hrvatskih sindikata i Andrej Malek ispred Nezavisnih hrvatskih sindikata.

IMG-7d5b43d1648e8cc0aac9c4e8c9cedde6-V
foto: K. Toplak

Današnjem potpisivanju Sporazuma nazočili su i pročelnik Službe za pravne poslove i lokalnu samoupravu VPŽ Ivan Horvat, pročelnica Službe za poslove župana i opće poslove
VPŽ Jasna Abramović, te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Bojan Mijok.

Gospodarsko-socijalno vijeće osniva se radi uspostave i razvitka trostranog dijaloga s ciljem zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih prava, odnosno interesa radnika i poslodavaca, vođenja usklađene gospodarske, socijalne i razvojne politike na području Županije i razmatranja ostalih pitanja od zajedničkog interesa socijalnih partnera, sukladno Programu rada Vijeća.

Virovitičko-podravska županija i socijalni partneri (Hrvatska udruga poslodavaca i udruga sindikata više razine) suglasni su da je socijalni dijalog jedna od najvažnijih demokratskih vrednota društva i temeljni uvjet zajedničkog djelovanja na ostvarivanju postavljenih ciljeva i postizanja konsenzusa o razvoju županije.

IMG-131c9010cac0f0ec1c4cf352f0007b65-V
foto: K. Toplak

Postupak osnivanja započeo je izradom nacrta Sporazuma koji je dostavljen svim strankama potpisnicama – HUP-u, Matici hrvatskih sindikata, Nezavisnim hrvatskim sindikatima i Savezu samostalnih sindikata Republike Hrvatske koji su se pozitivno očitovali na tekst Sporazuma te ujedno i odredili osobe ovlaštene za potpis samog Sporazuma i osobe koje će činiti GSV Virovitičko-podravske županije u budućem sastavu.

Prema Sporazumu o osnivanju GSV-a Virovitičko-podravske županije isti čini po tri predstavnika Županije, tri predstavnika Hrvatske udruge poslodavaca te po jedan član sindikalnih središnjica potpisnika Sporazuma.

-Osnivanje Gospodarsko-socijalnog vijeća koje ima zadaću djelovati kao savjetodavno tijelo pri donošenju pojedinih odluka koje su vezane za socijalna pitanja, ali i gospodarstvo na nivou županije, od velikog je značaja. Želimo da taj socijalni dijalog doista zaživi i da socijalni partneri na neki način imaju utjecaj kod donošenja odluka na području ove županije i zato smo dali podršku ovoj hvalevrijednoj inicijativi – rekao je M. Stanković.

Zadovoljstvo potpisanim Sporazumom izrazio je i Ivan Sarić, direktor HUP – Regionalnog ureda Osijek koje pokriva svih pet slavonskih županija.

IMG-6c478ffc38b8804988b785c3dc3e4ed0-V
foto: K. Toplak

-Naša zadaća je sudjelovati u radu Gospodarsko-socijalnog vijeća. To je tripartitno tijelo sastavljeno od partnera, a mi kao HUP smo socijalni partneri ispred poslodavaca i jedina reprezentativna udruga na nivou poslodavaca u Republici Hrvatskoj. Uvijek gledamo da u tim županijskim vijećima sudjeluju baš poduzetnici s tog područja i to iz različitih djelatnosti, kako bi mogli dati svoj obol u radu ovog savjetodavnog tijela. Predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca u Gospodarsko-socijalnom vijeću Virovitičko-podravske županije bit će Spider Grupa d.o.o. iz Pitomače, Optimum d.o.o. iz Virovitice i Ciprijanović d.o.o. iz Orahovice.

Župan Igor Andrović naglasio je kako će Gospodarsko-socijalno vijeće biti upoznato sa svim budućim aktivnostima i projektima VPŽ.

-Vjerujem da ćemo u ovom Gospodarsko-socijalnom vijeću biti izuzetno aktivni. Kao regionalna samouprava osluškivat ćemo prijedloge i ideje od strane sindikata i Hrvatske udruge poslodavaca te ih pokušati nekako uvrstiti i u rad, odnosno razvoj Virovitičko-podravske županije. Cilj je da Gospodarsko-socijalno vijeće bude aktivno i da cijela ova priča ne ostane samo ‘na papiru’, kao što je to možda bilo ranije. Sigurno ćemo prije donošenja većih odluka i projekata sjesti s članovima Gospodarsko-socijalnog vijeća i proći sve te bitne stvari koje se tiču gospodarstva, sindikata, socijalnih prava, prava poduzetnika i radnika na području naše županije – zaključio je župan Andrović.

(www.icv.hr, ts, vpz.hr, foto: K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content