U Virovitici predstavljen Plan industrijske tranzicije Panonske Hrvatske: Za poduzetnike ove regije osigurano 200 milijuna eura iz pet strateških grana

Na završnoj konferenciji u Tehnološko inovacijskom centru u Virovitici, u ponedjeljak je predstavljen Plan industrijske tranzicije Panonske Hrvatske, strateški dokument Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kojem je cilj jačanje regionalnog gospodarstva, a u okviru Ugovora o savjetodavnim uslugama o rastu i radnim mjestima u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

Proces industrijske tranzicije NUTIS 2 koji je obuhvatio regije Panonske, Jadranske i Sjeverne Hrvatske po metodologiji Svjetske banke započeli su u prosincu 2020. godine Vlada Republike Hrvatske, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i županije.

Planovi za industrijsku tranziciju triju regija usvojeni su u studenome 2021. od strane župana kao članova Koordinacijskih vijeća za Panonsku, Sjevernu i Jadransku Hrvatsku. Po usvajanju planova Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je, kao koordinacijsko tijelo provedbe industrijske tranzicije, pristupilo mapiranju dionika regionalnih lanaca vrijednosti (RLV) raspisom javnih poziva za iskaz interesa za sudjelovanjem u RLV-ovima triju regija te uspostavi strateških foruma za svaki RLV.

Završnoj konferenciji, između ostalim, nazočila je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, predsjednik Županijske skupštine VPŽ Dinko Begović, gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin, zamjenici župana, Osječko-baranjske županije (Josip Miletić), Požeško-slavonske županije (Ferdinand Troha), Bjelovarsko-Bilogorske županije (Marija Jungić), Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a, predstavnici Svjetske banke…

IMG_9366

– Već od studenoga 2020. godine kada smo započeli s izradom naših novih Operativnih programa, znali smo da jedan od stupova na kojem temeljimo daljnja ulaganja upravo iz fondova, a posebno ovog regionalnog Operativnog programa, Integriranog teritorijalnog će sigurno biti industrijska tranzicija naših regija. Već tada smo imali podijeljenu Hrvatsku po statističkim regijama, dakle četiri NUTS2 statističke regije, tri od kojih su ispod prosječno razvijene, govorimo o Panonskoj Hrvatskoj s 8 županija koje imaju 41% prosjeka BDP-a Europske unije. Sjeverna Hrvatska je na 48%, a Jadranska Hrvatska na nešto više od 61%. Dakle sve ove tri regije su i prema tim pokazateljima jasno pokazale da treba veći fokus, veću snagu upravo usmjeriti na ciljana ulaganja, direktno po samim regijama. Jedina regija u Republici Hrvatskoj koja je iznad prosječno razvijena i to kada govorimo u kontekstu Europske unije je naravno Grad Zagreb. Grad Zagreb stoga nema izrađen poseban Plan industrijske tranzicije, već je ovo teritorijalni pristup kako bismo dalje dali bolje i kvalitetnije prilike u gospodarstvu u ove sve tri regije. Planove industrijskih tranzicija regija koje su ispod prosjeka razvijenosti Europske unije izradili smo u partitivnom procesu sa zainteresiranim poduzetnicima, znanstveno-istraživačkim organizacijama, akademskom zajednicom, regionalnim agencijama, županijama i gradovima. On već sada daju svoje obrise i prve pozive očekujemo odmah po odobrenju operativnih programa – kazala je ministrica Nataša Tramišak.

Ministrica je rekla kako su po prvi puta Plan industrijske tranzicije radili zajedno sa gospodarstvenicima i veliko je zadovoljstvo vidjeti veliki odaziv, a posebno u prvim pozivima gdje ima više od 1200 poduzetnika malih, srednjih i velikih koji su se javili za aktivno sudjelovanje u kreiranju akcijskih planova.

– Ono što je cilj i fokus je da temeljimo na onim granama gospodarstva daljnji razvoj onim poduzetnicima koji su se prepoznali kao nositelji tranzicije, kao nositelji gospodarstva, ali koji moraju omogućiti jednak pristup svima drugima. Dakle osim već postojećih gospodarstvenika i poduzetnika, koji će se javljati u regionalnim „lancima“ vrijednosti, na naše javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava, bit će prilika i za novoosnovane tvrtke, dakle i za start-up-ove i upravo ovdje vidimo i važnu i veliku ulogu i HAMAG-BICRO, čiji predsjednik Uprave Vjeran Vrbanec je danas ovdje s nama, koja će biti ona poduzetnička potporna inicijativa kao glavna koja će pomoći u svakoj od županija, rast i razvoj novih poduzetnika i novih start-up-ova – naglasila je ministrica.

Dodala je kako će se programi jačanja regionalnog gospodarstva provoditi uz pomoć fondova Europske unije, za što je predviđena alokacija od 536 milijuna eura.

– Panonska Hrvatska već sada ima osigurana sredstva u fondovima Europske unije za razdoblje 2021. – 2027. u vrijednosti od 200 milijuna eura. Pozivi za poduzetnike raspisivat će se za pet strateških grana: poljoprivreda, prehrambena, metaloprerađivačka i drvoprerađivačka, informacijsko-komunikacijske tehnologije i kontinentalni turizam – naglasila je ministrica Tramišak.

IMG_9454

Ministrica je naglasila kako su ovo jako lijepe prilike, dobre prilike za napraviti značajan iskorak u rastu i razvoju našeg gospodarstva i stvoriti „održive“ lance vrijednosti, umrežiti poduzetnike bez obzira bili mali, veliki ili srednji, u ovim prioritetnim gospodarskim granama, za koje se već sada zna da mogu biti još propulzivnije, a posebice u svim ovim godinama koje dolaze.

– Ono što nam je imperativ, to je sigurno „zeleni“ rast, „održiv“ rast, i digitalizacija, ali po svemu onome što vidimo i Vašem velikom interesu, Vi itekako znate pripremiti projekte koji idu u tom smjeru i kako još brže i bolje dostići rast i razvoj Europske unije – zaključila je Tramišak.

Panonska Hrvatska jedna je od četiri aktualnih NUTS 2 statističkih regija Republike Hrvatske nastalih grupiranjem županija kao administrativnih jedinica niže razine. Obuhvaća osam županija središnje i istočne Hrvatske: Bjelovarsko-bilogorsku, Brodsko-posavsku, Karlovačku, Osječko-baranjsku, Požeško-slavonsku, Sisačko-moslavačku, Virovitičko-podravsku i Vukovarsko-srijemsku.

– Plan za industrijsku tranziciju predstavlja okosnicu za financiranje iz EU fondova u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027., s istaknutim ključnim izazovima i smjerovima promjena u svrhu bolje koordinacije u planiranju i provedbi projekata na regionalnoj i lokalnoj razini. To će doprinijeti učinkovitijem korištenju EU fondova u jačanju regionalne konkurentnosti i strukturnih promjena Panonske Hrvatske s posebnim naglaskom na prioritetne sektore definirane u Planu. Navedenih 200 milijuna eura koji su na raspolaganju Panonskoj Hrvatskoj, kroz integrirani teritorijalni program, predstavlja priliku ove generacije uz naše potporne institucije, proaktivnost realnog sektora, uz jačanje konkurentnosti, unapređenja poslovnog okruženja te povećanju produktivnost – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

IMG_9425

Završnoj konferenciji je nazočio i predsjednik Županijske skupštine VPŽ, Dinko Begović, koji je između ostalog kazao.

– Pozdravljam inicijativu Ministarstva regionalnog razvoja i tima eksperata Svjetske banke, koji su zajedno s regionalnim koordinatorima, županijskim tijelima, poduzetnicima, intenzivno radili na pripremi programa ovog Plana. Vlada RH, na čelu s Ministarstvom regionalnog razvoja, izmjenom NUTS 2 regija, ostvarila je bitan preduvjet za jačanje investicijskih aktivnosti na području Panonske Hrvatske, rastu privatnih investicija malog i srednjeg poduzetništva u navedenih pet ključnih sektora, koji su prepoznati kao poluga razvoja Panonske Hrvatske. Virovitičko-podravska županija najveći doprinos u realizaciji industrijske tranzicije očekuje u drvo-prerađivačkom sektoru, sektoru poljoprivrede, tj. pametne poljoprivrede te u daljnjem razvoju sektora kontinentalnog turizma – istaknuo je predsjednik Skupštine VPŽ Dinko Begović, obraćajući se okupljenima Tehnološko-inovacijskom centru u Virovitici.

IMG_9402

Prije njega, dobrodošlicu u Viroviticu, nazočnima je zaželio virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, koji je govorio o projektima grada Virovitice, naglašavajući dvije važne sektorske grane.

– U budućnosti će iznimno važna proizvodnja hrane, te proizvodnja energije, a na tom planu, u vidu geotermalnih izvora, područje grada Virovitice puno očekuje.

Transformacija industrije, u skladu s globalnim trendovima industrijskog razvoja i uvođenje strukturnih promjena u regionalna gospodarstva u fokusu su industrijske tranzicije te su od posebnog značaja za stvaranje kvalitetnih radnih mjesta i usmjeravanje gospodarskog rasta i razvoja hrvatskih regija. Industrijskom tranzicijom Panonske Hrvatske nastojat će se ojačati konkurentnost regionalnog gospodarstva putem dodatnih ciljanih ulaganja u okviru regionalnih lanaca vrijednosti na razini NUTS 2 regija.

(vpz.hr, razvoj.gov.hr, foto: K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content