Češka beseda VPŽ u posjeti prijateljskom gradu Vyškovu: Pjesmom i plesom približeno djelovanje Čeha u Hrvatskoj

U sklopu edukacijskog izleta u Češku Republiku, od 22. do 24. srpnja, Češka beseda Virovitičko-podravske županije, Češka beseda Ivanovo Selo i Češka beseda Šibovac posjetili su gradove južne Morave.

U posjeti prijateljskom gradu Vyškovu izletnike je dočekala delegacija Grada Vyškova – dogradonačelnik Josef Kachlik s tajnikom Ureda gradonačelnika Stanislavom Kolařikom te ravnatelj Glazbene škole ZUŠ Vyškov, Aleš Musil.

Nakon posjete ZOO parka te Dino parka, u poslijepodnevnim satima održan je prigodni program u knjižnici Karla Dvořačka te je pjesmom i plesom približeno djelovanje Čeha u Hrvatskoj. Kako djeluju Česi u Hrvatskoj udruženi pod krovnom organizacijom Saveza Čeha, koja u Hrvatskoj djeluje već 100 godina, približila je predsjednica Saveza Čeha u RH, Ana-Marija Štruml-Tuček.

Foto-9_1000x667

Program su obogatili pjevački zbor Češke besede Šibovac, Iva Milde s recitacijom te plesna sekcija “Pemijački” Češke besede Ivanovo selo. Češku besedu Virovitičko-podravske županije predstavili su Mihaela Despotovski s izvedbom skladbe na violini Humoreska, Antonina Dvořaka te Tomislav Kožnjak na gitari i Dorotea Kožnjak na klaviru izvedbom pjesme Kad mi dođeš ti, Olivera Dragojevića.

Na kraju programa, u ime svih, zahvalila se predsjednica Češke besede Virovitičko-podravske županije Jasna Per – Kožnjak te istaknula da se prijateljstvo dvaju gradova (Vyškov i Virovitica) stalno nadograđuje, a sada i kroz suradnju dviju knjižnica. Ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Robert Fritz obratio se prigodnim riječima te istaknuo da se suradnja nastavlja već u listopadu 2022. na međunarodnom skupu knjižničara u Virovitici na kojem će ravnatelj vyškovske knjižnice Pavel Klvač održati pozvano predavanje.

Foto-999_1000x667

Svoje putovanje izletnici su nastavili obilaskom kulturnih znamenitosti gradova Olomouc, Kromeřiž i Art mlin u Bohuslavicama. Kroz posjet južnoj Moravi članovi čeških beseda obnovili su povezanost s pradomovinom i obogatili međusobne odnose.

(www.icv.hr, dk, foto: J. P. Kožnjak i privatni arhiv)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content