Crkva PBDM uzdignuta u manju baziliku: U Voćinu održano središnje slavlje 25. obljetnice Požeške biskupije

Jučer (nedjelja), na blagdan Gospe Voćinske, Voćin je bio središte okupljanja vjernika Požeške biskupije, ali i ostalih biskupija iz Hrvatske i inozemstva. Razlog tog okupljanja bilo je središnje slavlje 25. obljetnice Požeške biskupije te proglašenje voćinske crkve Pohoda Blažene Djevice Marije u manju baziliku. Po nekim neslužbenim procjenama u Voćin se jučer slilo između 20 i 25 tisuća duša.

Euharistijsko slavlje na liturgijskom prostoru pokraj voćinske crkve u zajedništvu s požeškim dijecezanskim biskupom msgr. Antunom Škvorčevićem, brojnim biskupima iz Hrvatske i inozemstva, svećenicima, redovnicima i redovnicama, te drugim članovima Božjeg naroda požeške mjesne crkve, predvodio je msgr. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj.

Na početku slavlja biskup domaćin, msgr. Antun Škvorčević je pozdravio predvoditelja slavlja, nazočne biskupe, svećenike i sve okupljene hodočasnike.

– Predraga braćo i sestre okupili smo se u voćinskom Svetištu iz svih naših župa da s Marijom, Isusovom Majkom, saberemo u molitvu 25 godina Požeške biskupije i slavljem Isusove žrtve ljubavi iskažemo Bogu zahvalnost za dobročinstva koja smo primili. Od sveg srca pozdravljam sve vas hodočasnike, svećenike i đakone, redovnike i redovnice, vjeroučitelje i bogoslove, obitelji s djecom, mlade i učenike katoličkih škola, starije i pogođene raznim nevoljama, napose siromaštvom i bolešću, i one koji su s nama sjedinjeni molitvom ili izravnim prijenosom, te radosno čestitam 25. obljetnicu utemeljenja naše mjesne crkve. Osobit pozdrav upućujem brojnim pješacima koji su prihvatili žrtvu napornog hoda, neki i dva dana, te je ugradili u ovo zahvalno slavlje. Postali su na taj način dionici duge tradicije požeške pješačke procesije u Voćin započete u 19. stoljeću, zaustavljene neposredno nakon 2. svjetskog rata, obnovljene prije šezdeset godina zauzimanjem apostolskog protonotara Josipa Devčića, nakratko prekinute u Domovinskom ratu, te potom nastavljene novim žarom – rekao je u svom pozdravu msgr. Antun Škvorčević i nastavio:

m IMG 8285

Dubokom odanošću, zajedno s vama braćo i sestre, zahvaljujem sv. Ivanu Pavlu II. Za odluku da u slobodnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj, iskušanoj teškim ratnim stradanjima, osnuje godine 1997. Požešku biskupiju i imenuje njezina prvog biskupa. U svoje biskupijsko zajedništvo uključili smo i sve voćinske kao i druge nedužne žrtve Domovinskog rata, za koje čvrsto vjerujemo da nisu skončale u mraku i nemoći mržnje, nego da ih je zagrlila ljubav, jača od smrti. Tome je svojevrsni svjedok i ova crkva, Svetište Gospe Voćinske, u ratu razorena, ljubavlju izgrađena u njezinu izvornom sjaju, urešena sada i rimskim dostojanstvom manje bazilike. Poštovana i draga braćo i sestre, posebna mi je čast pozdraviti osobno i u vaše ime preuzvišenog gospodina msgr. Giorgia Lingu, apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj. Preuzvišeni, dobro došli u Marijin i naš Voćin kako biste nam, predvodeći zahvalno sveto slavlje u prigodi srebrnog jubileja požeške Biskupije, posvjedočili blizinu pape Franje, prenijeli njegovu poruku i proglasili uzdignuće Marijine voćinske crkve na čast manje bazilike. S osjećajima bratskog poštovanja i zahvalnosti pozdravljam i sve druge biskupe, upućujem dobrodošlicu izaslanicima pojedinih biskupa spriječenih biti s nama u Voćinu, ocima provincijalima i njihovim izaslanicima, generalnom tajniku Hrvatske biskupe konferencije i ravnatelju Hrvatskog Caritasa. Pozdravljam vrhovne i provincijalne poglavarice pojedinih redova i izaslanice spriječenih poglavarica, svećenike iz različitih ustanova Crkve u Hrvatskoj, vjernike učlanjene u kulturno umjetnička društva koji odjeveni u narodne nošnje daju poseban doprinos ljepoti ovog skupa – rekao je msgr. Antun Škvorčević, te uputio pozdrave i dužnosnicima iz javnog života Republike Hrvatske, kao i lokalne uprave i samouprave s područja Požeške biskupije, među kojima su bili – potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Rainer, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, izaslanica ministrice kulture i medija Jelena Glavić Perčin, saborski zastupnik Josip Đakić, bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement, zamjenik župana Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba, gradonačelnik Požega Željko Glavić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Damir Jakšić, načelnik općine Voćin Predrag Filić, načelnik općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler, načelnik općine Gradina Josip Vučemilović-Jurić, načelnik Policijske uprave virovitičko-podravske Siniša Knežević…

Povodom slavlja 25. obljetnice Požeške biskupije, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj msgr. Giorgio Lingua je pročitao poruku pape Franje.

m IMG 8330

– S velikim zadovoljstvom primio sam pismo kojim ste me obavijestili o proslavi XXV. obljetnice osnutka i uspostave Požeške biskupije. U ovoj svečanoj prigodi upućujem srdačne pozdrave Vama časnom bratu požeškom biskupu msgr. Antunu Škvorčaviću i narodu Božjem koji je povjeren Vašoj pastirskoj brizi, s nadom da će ovaj radosni jubilej dodatno učvrstiti privrženost Isusu Kristu i potaknuti na velikodušno kršćansko svjedočanstvo. Rado se pridružujem duhovnoj zahvalnosti požeške crkve koja uznosi Bogu svoju hvalu za darove primljene tijekom proteklih dvadeset i pet godina te zazivam zagovor Majke Božje, koja se u svetištu u Voćinu posebno štuje i zaziva kao Majka od Utočišta, i svetoga Lovre, đakona i mučenika, nebeskoga zaštitnika Vaše mlade biskupije. Neka Bog po njihovu zagovoru izlije obilje svojih duhovnih blagodati na sve vjernike ove mjesne crkve kroz razna pastoralna nastojanja planirana o proslavi srebrnoga jubileja. S ovim željama Vama, časni brate, kleru, redovnicima i redovnicama, i svim vjernicima od srca udjeljujem zamoljeni apostolski blagoslov – stoji u poruci pape Franje.

U slavlju je voćinska crkva svečanim proglasom uzdignuta na dostojanstvo manje bazilike. 

Povijesno i vjersko značenje crkve u Voćinu

Mjesto Voćin nalazi se u sjevernoj Hrvatskoj, između rijeke Save i Drave, smješteno u zemljopisnom središtu Požeške biskupije. Župna crkva Pohoda Blažene Djevice Marije u Voćinu sagrađena je u 15. stoljeću u kasno-gotičkom stilu. Za vrijeme 150-godišnje osmanlijske vladavine u Slavoniji tijekom 16. i 17. stoljeća crkva je bila zapuštena, a zatim obnovljena postaje svetištem u kojem Marijin lik privlači mnoštvo vjernika iz Hrvatske i dijela Mađarske, napose 21. kolovoza kada se slavi blagdan Gospe Voćinske. Tijekom 2. svjetskog rata crkva je ostala bez krova, a komunističke vlasti nakon rata nisu dopustile njezinu obnovu sve do 60-tih godina prošlog stoljeća te su se župna okupljanja odvijala u jednoj gospodarskoj zgradi preuređenoj za bogoslužje, kao i hodočašća vjernika koja se unatoč zabranama nisu zaustavila. Zauzimanjem tadašnjeg za grebačkog nadbiskupa Franje Šepera, crkva je uređena i postala središte župnog života i sve brojnijih hodočašća.

U ratu 1991. ponovno je bila teško oštećena, ali vjernička privrženost Gospi Voćinskoj učinila je da su se hodočašća nastavila i dobila na snazi, jer su vjernici svjedočili da je po Marijinoj prisutnosti u tom svetištu duh jači od svakog razaranja i pobjeđuje mržnju.

Osnutkom Požeške biskupije 1997. godine Svetište je proglašeno biskupijskim, a crkva je na temelju sačuvane dokumentacije u suradnji s Arhitektonskim fakultetom u Zagrebu obnovljena u svom izvornom obliku i uređena u skladu s propisima liturgijske obnove 2. vatikanskog sabora te je opremljena za župne potrebe, kao i za hodočasničke pobožnosti. Svetište Gospe Voćinske duhovno je središte Požeške biskupije, mjesto koje okuplja najveći broj hodočasnika u sjevernom dijelu Hrvatske između Bosne i Hercegovine i Mađarske, te Srbije, ono zrači posebnom duhovnom snagom i ovdje hodočasnici po Marijinom zagovoru nalaze pomoć u životnim teškoćama i duhovni mir.

(www.icv.hr, adf; Foto: D. Fišli, K. Toplak, Požeška biskupija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content