DANI POLJA SOJE Goran Ileš iz Podravske Moslavine: Soja unatoč lošim vremenskim uvjetima, ove godine dala dobar prinos

Poljoprivrednici muku muče ove godine s vremenski prilika, a posebno se to odnosi na dugotrajno razdoblje suše koje je donijelo uništavanje poljoprivrednih nasada. No, poljoprivrednici nisu odustali, dapače, bore se svim silama kako bi svoje usjeve održali u što boljem stanju te ostvarili što bolje prinose i urode. Takav borac je i Goran Ileš iz Podravske Moslavine koji uzgaja soju, pivarski ječam i kukuruz.

– Soju uzgajam na 20 hektara i ove godine moram priznati da je dosta, kako mi uzgajivači volimo reći, abortirala, odnosno uništila ju je suša i podbacile su mahune, ali kada sve zbrojim i pogledam što se sve događalo i nije tako loše. Bez kiše smo već dva mjeseca, sve je suho, ali borimo se. Navodnjavanje nemam to je veliki problem, ali to je za mene i ovakav mali OPG kao moj, preskupo – kaže Ileš koji uz soju uzgaja i kukuruz te pivarski ječam.

– Uzgajam pivarski ječam koji nitko nema na ovom području i time sam jako zadovoljan i kukuruz. Ove godine je kukuruz također stradao, ali bit će i od njega nešto. Što da kažem, žestoka borba, nema odustajanja, činimo sve kako bi spasili ovu godinu – nastavlja Ileš koji je dio suradnje s tvrtkom Axereal i Općinom Podravska Moslavina. Naime, baš na njegovom polju održani su Dani polja soje u organizaciji tvrtke Axereal Croatia d.o.o. uz pomoć općinskog načelnika Dominika Cerića.

– Axereal Croatia d.o.o. je prisutna na području općine Podravska Moslavina i široj okolici posljednjih pet godina te razvila jaku kooperacijsku mrežu na ovome terenu što pokazuju i ovi Dani polja. Zahvalni smo im na pomoći našim poljoprivrednicima, a da je to korisno pokazuje i priča Gorana Ileša. Naravno da je Općina tu i pomaže koliko može svim našim poljoprivrednicima jer nije im lako, uz sve probleme i cijene, još i vrijeme ne dozvoljava punu i pravu proizvodnju – kaže Cerić.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content