Nacrt prijedloga novog Zakona o sportu u e-savjetovanju: Evo koje su novosti

Ministarstvo turizma i sporta započelo je proces e-savjetovanja sa zainteresiranom javnošću Nacrta prijedloga Zakona o sportu koje je otvoreno do 29. kolovoza 2022. godine. U izradi Nacrta sudjelovala je Radna skupina od 15 članova te su bili uključeni svi relevantni dionici sustava sporta, krovna sportska udruženja, nacionalni sportski savezi, županijske sportske zajednice te akademska zajednica. Nacrtom prijedloga Zakona o sportu predviđa se realizacija niza mjera i aktivnosti koje su propisane Nacionalnim programom športa 2019. – 2026. i temeljem kojih će se još snažnije nastaviti podupirati sportaše i cijeli sustav sporta kao i sve hrvatske građane u bavljenju sportom.

– Najvažniji noviteti Zakona usmjereni su na vrhunski sport i sportaše te na sport djece, mladih i građanstva s ciljem poticanja na bavljenje tjelesnom aktivnosti. U dijelu vrhunskog sporta između ostalog predviđeno je uvođenje jedinstvene nacionalne stipendije vrhunskim sportašima, naknada doprinosa vrhunskim sportašima I. kategorije uz postavljeni imovinski cenzus, kategorizacija sportova i precizniji kriteriji raspodjele sredstava, dok je za poticanje mladih na bavljenje sportom predviđeno niz pozitivnih rješenja koja će doprinijeti boljim uvjetima i dostupnosti sporta za svakog pojedinca – poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Između ostalog, u novom Zakonu predviđeno je i jasnije definiranje ulaganja u sportsku infrastrukturu, kao i u razvoj lokalnog sporta, što doprinosi dostupnosti sportskih aktivnosti za sve građane Hrvatske – od rekreativaca i amatera do vrhunskih sportaša. Definiraju se i ulaganja u velike sportske manifestacije, trajne naknade za trenere osvajače olimpijskih medalja te su jasnije uređeni zdravstveni pregledi sportaša, kako bi se omogućila primjerenija dinamika za različite sportove i potrebe. Ulaganje u sport Vlade Republike Hrvatske od 2016. godine naraslo je u stopostotnom iznosu te ove godine iznosi više od 430 milijuna kuna. Ulaganja su kontinuirano rasla u vrhunski sport odnosno u svih pet krovnih udruženja, sve nacionalne saveze, kao i lokalni, školski i akademski sport te sportsku infrastrukturu i velike sportske manifestacije.

– Povećanjem ulaganja te novim Zakonom učinit će se dodatan iskorak u svim segmentima sporta, vrhunskom, rekreativnom, školskom, parasportu i sportu gluhih osoba s ciljem nastavka ostvarivanja ovako uspješnih rezultata, ali i što većeg sudjelovanja naših građana u tjelesnim aktivnostima, prvenstveno radi zdravlja. Pozivam sve zainteresirane dionike da se uključe u javno savjetovanje te time dodatno doprinesu kvalitetnim rješenjima u ovom zakonskom prijedlogu – zaključila je Brnjac. Nacrt prijedloga Zakona o sportu možete pronaći OVDJE.

(mint.gov.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content