OGROMAN USPJEH KOŠARKAŠICA Nakon pobjede protiv favorizirane Belgije, kadetska reprezentacija Hrvatske u polufinalu Europskog prvenstva

U vrijeme kada je košarka u Hrvatskoj u trenutnoj krizi rezultata, ‘svjetlo na kraju’ tunela su postale košarkašice, kadetske reprezentativke.

Naime, na Europskom prvenstvu za kadetkinje koje se trenutno igra u Portugalu, kadetske reprezentativke ostvarile su izniman uspjeh plasmanom u polufinale. Redom su padale Finska i Italija, pa u osmini finala Slovenija te u četvrtfinalu favorizirana Belgija (60:58) koja do tada nije pretrpjela niti jedan poraz. U hrvatskim redovima Zara Valčić je postigla 14, Lena Bilić i Petra Božan po 13 poena pri čemu je Božan imala i 13 skokova.

Ljubitelji košarke, osobito ženske, upravo su te djevojke nekoliko puta mogli gledati na završnicama i poluzavršnicama prvenstava Hrvatske kada su se za naslove i medalje borile s virovitičkim košarkašicama. Uzimajući u obzir ovaj rezultat, tada osvojeno peto i šesto mjesto košarkašica ŽKK Virovitice na navedenim prvenstvima, dobiva još više na vrijednosti.

image 3 8
Foto: fiba.basketball

Ovaj uspjeh hrvatskih košarkašica zasigurno nije slučajan jer je vezan uz prve generacije koje su igrale završnice mini košarke u Virju i Đurđevcu. Upravo ovo natjecanje znatno je omasovilo žensku košarku te danas kao primjer, samo na Regiji Sjever, u toj kategoriji nastupa više od deset ekipa.

Danas stožerne igračice reprezentacije Lena Bilić, Ela Majstorović i Tonka Jakšić, bile su najbolje igračice svojih klubova u susretima sa ŽKK Viroviticom što će sigurno biti dodatni poticaj mladim Virovitičankama za daljnji rad i zalaganje jer je očito ženska košarka u najmlađim kategorijama dostigla sam vrh košarke u Europi. Ako uzmemo u obzir ovako snažnu reprezentaciju teško je doći do reprezentativnog dresa no u Virovitici se iskreno nadaju da će zbog kontinuiranog i kvalitetnog rada i taj trenutak jednog dana doći.

Na ovaj način djevojke su ponovile najveći uspjeh ženske košarke u Hrvatskoj kada su se prije dvadesetak godina plasirale u polufinale Svjetskog prvenstva i to u sjajnoj generaciji koju su kasnije milimetri dijelili od osvajanja medalje na Europskom prvenstvu i vrhunskog plasmana na Olimpijskim igrama. Očito su se rodile nove generacije koje će nastaviti taj uspjeh u sportu koji igra više od 100 milijuna aktivnih sportaša…

Što se tiče Europskog prvenstva, Hrvatsku sada čeka dan odmora pa polufinalni susret sa Španjolskom. Utakmica se igra u petak, 26. kolovoza s početkom u 21:45 sati.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content