Povratak Olimpijade starih športova u Brođancima: Skakanje u vreći, bacanje kamena s ramena, karike na marike, igre koje su razonodile posjetitelje

Nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije, u Brođancima je održana 48. Olimpijada starih športova na kojoj se okupilo 649 natjecatelja iz šest županija od splitsko-dalmatinske do krapinsko-zagorske na sjeveru i osječko – baranjske na istoku Hrvatske. Manifestaciji su se ove godine pridružile izbjeglice iz Ukrajine jer su djecu privukle stare igre te su i oni izrazili želju za natjecanjem.

Olimpijada starih športova uključuje mnoge zabavne igre, od skakanja u vreći, šinja, kozana za one mlađe, do onih seniorskih igara kao što su banga, čočak, vranjići te tokač koji je preteča hokeja na travi.

Paljnjem olimpijskog plamena, ovogodišnju Olimpijadu otvorila je atletičarka Mia Wild koja je osvojila zlatnu medalju u disciplini “100m prepone” na Europskom olimpijskom festivalu mladih u Banskoj Bistrici, a ove godine je osvojila i 11. mjesto na Europskom prvenstvu za mlađe juniore u Jeruzalemu, te titulu viceprvakinje Balkana na Prvenstvu Balkana za mlađe juniore u Baru.

Bogat program Olimpijade uz mnoštvo igara upotpunilo je i pečenje vola na ražnju kojega su svi posjetitelji imali priliku kušati za vrijeme trajanja Olimpijade.

Inače, Olimpijada starih športova u Brođancima osnovana je 1972. godine kao športska i kulturna manifestacija s ciljem očuvanja i njegovanja narodnog blaga i narodne baštine toga kraja.

Glavni pokrovitelj ovogodišnje Olimpijade bila je Osječko-baranjska županija, a supokrovitelj Općina Bizovac.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content