ROKOVO 2022. Predstavljena brošura o poznatom virovitičkom znanstveniku i astronomu Mirku Danijelu Bogdaniću

U sklopu Rokova 2022. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica danas (petak) predstavljena je brošura o Mirku Danijelu Bogdaniću, rođenom Virovitičaninu, znanstveniku i astronomu.

Brošuru pod nazivom “Virovitički tragač za zvijezdama”, koju je izdala Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica uz potporu Turističke zajednice grada Virovitice, okupljenima su, među kojima je bila i zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek – Golinac, predstavili ravnatelj Knjižnice Robert Fritz i knjižničarka i voditeljica Odjela za odrasle Nela Krznarić.

Foto 1 5

– Planiramo svake godine izdati jednu brošuru o nekom od značajnih virovitičkih zavičajaca. Odlučili smo početi s Mirkom Danijelom Bogdanićem, virovitičkim astronomom, matematičarom, kartografom koji je u vrijeme svoga djelovanja i rada bio jedan od najznačajnih znanstvenika europske razine. To je čovjek po čijoj je karti ratovao Napoleon, čovjek koji je prije Iliraca pokušao izdati novine na hrvatskom jeziku za što je i dobio dozvolu Pešte, međutim zbog raznih okolnosti nije uspio. Sama brošura je dvojezična, priredila ju je Nela Krznarić, a na engleski ju prevela profesorica Branka Lainson. Opremljena je s dvije fotografije na poleđini, a u unutrašnjosti se nalazi fotografija fenomena noćnih svjetlećih oblaka iznad Virovitice, profesora Zlatka Kovačevića, to je nešto što je zaista spektakularno i rijetko te nam je drago što nam je odobrio korištenje fotografije – rekao je R. Fritz.

Foto 2 3

Oduševljenje izdanom brošurom, kao i planovima o budućim izdavanjima, nije krila ni Vlasta Honjek – Golinac, koja je otkrila kako će virovitička ulica koja nosi ime Mirka Danijela Bogdanića dobiti i svoj drvored.

(www.icv.hr, eat)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content