ROKOVO 2022. Rekordan broj sudionika na 3. Oldtimer susretima u Virovitici: Citroën Traction Avant i drugi rijetki primjerci oduševili zaljubljenike u stara vozila

Zaljubljenici u stara vozila i ove su godine došli na svoje povodom Dana grada Virovitice – Rokova. U samom centru danas (nedjelja) su održani 3. Oldtimer susreti, na kojima se ujedno pojavio i rekordan broj vlasnika ne samo limenih ljubimaca na četiri, već i onih na dva kotača.

Velik broj zainteresiranih posjetitelja, od 9 do 14 sati uživao je u izložbi vozila koji su u Viroviticu stigli iz gotovo svih krajeva kontinentalne Hrvatske, ali i šire. S obzirom da je ovdje bilo sudionika iz BiH, Srbije, Mađarske, Austrije i Njemačke, ovaj zanimljiv događaj i ove je godine poprimio međunarodni karakter.

-Vrlo sam zadovoljan odazivom na 3. Oldtimer susretima u Virovitici povodom ovogodišnjeg Rokova. Broj izloženih vozila, kao i posjetitelja, dovoljno govori o zanimljivosti ove manifestacije. I sami redovito posjećujemo razne oldtimer susrete na području cijele Hrvatske i pritom stječemo nova poznanstva, tako da zapravo i ne čudi odličan odaziv na današnjem susretu u Virovitici. Posjetitelje je najviše zanimao izgled, oprema i mogućnosti vozila koji su izuzetno očuvani, jer vlasnici vode brigu o svakom detalju. Bilo je ovdje i nekoliko povijesnih primjeraka koji su plijenili poglede svih prolaznika, a najveći razlog tome je što ih se zaista rijetko može vidjeti na našim prometnicama – rekao nam je Tomislav Maloča, predsjednik Oldtimer kluba Virovitica, ujedno i glavnog organizatora ovog događaja.

MG 0236

RIJETKI PRIMJERCI

Kad smo već kod rijetkih primjeraka, svakako treba izdvojiti Fiat 508 Balilla, kao i Citroen Traction Avant čiji je vlasnik stigao iz Ludbrega, a inače je član Oldtimer kluba Međimurje.

“Konj ne gura teret, već ga vuče!” Tim je riječima André Citroën, osnivač francuske automobilske tvrtke, pokušao početkom tridesetih godina prošlog stoljeća slikovito objasniti zašto inzistira da novi model Citroëna mora imati prednji pogon, a Traction Avant predstavlja istovremeno trijumf njegove ideje. Ovaj automobil dobio je i nadimak “kralj ceste”, zbog izvrsnog ponašanja u vožnji. Nije bio imun na “dječje bolesti”, ali na nagovor francuske vlade, partner i vlasnik Citroëna postaju braća Michelin. Oni se nisu odrekli Traction Avanta, već su ga dotjerali do savršenstva koje je trajalo pune 23 godine.

MG 0115

-Ovaj auto uvezen je iz Francuske prošle godine u studenom i od tada na njemu intenzivno radim, a danas sam ga prvi put nakon reparacije vozio na jednom ovakvom oldtimer susretu. Bilo je nekih stvari koje je trebalo izmijeniti i popraviti, to sam uspio srediti, a sada tek počinjem s onim pravim radovima. Ovo je model iz 1953. godine, ujedno i prvi Citroenov automobil na prvi pogon. Moram reći da sam prezadovoljan ovim automobilom, a posebno udobnošću, jer iako nema hidrauliku, zaista je užitak voziti se. Prošle godine u Virovitici sam bio s Opelom koji je još stariji od ovog Citroena, a zahvaljujući odličnoj organizaciji odazvao sam se i ove godine – rekao nam je ponosni vlasnik Marijan Murić iz Globočeca Ludbreškog.

Uz već spomenute automobile, bila je tu i Jetta, Honda, Wartburg, Ford Taunus, Zastava 101, Lada, Audi 80, Porsche 924…

DJI 0016
ICV

Nakon izložbe, svi sudionici posjetili su Gradski muzej Virovitica, a zatim je uslijedio i tradicionalni defile ulicama Virovitice i prigradskih naselja, kao i ulicama općine Suhopolje.

(www.icv.hr, ts, foto & video: M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content