ROKOVO 2022. Virovitička knjižnica mališanima priredila zanimljiv i sladak povratak u prošlost grada

Treći dan proslave Dana grada – Rokova, Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica pripremila je zanimljive radionice za najmlađe. Sve je započelo u Gradskom parku, gdje je u okružju Dvorca Pejačević knjižničarka Sonja Markotić Blažević održala pričaonicu o povijesti Virovitice.

Mališani su se vratili u vrijeme nastanka grada, učili o njegovom razvitku kroz povijest te zanimljivostima vezanima uz prošlost Virovitice. Priču o povijesti grada je dodatno obogatio i učitelj razredne nastave i povijesti Žarko Klaić, koji je sa svojim mališanima došao na pričaonicu.

Male povjesničare, po povratku u prostor Knjižnice, dočekalo je pravo slatko iznenađenje – radionica izrade čokolade.

U slatki svijet uvela ih je Jasmina Petrović, vlasnica obrta „Choco&pralinea“. Očekivano, oduševljeno su slušali priču o čokoladi koju im je pročitala knjižničarska suradnica na Dječjem odjelu Dajana Horvat, a potom “zaprljali” prste izrađujući domaću čokoladu. 

Dok su čekali da se čokolada ohladi kako bi ju kušali, nastavili su svoje povijesno putovanje Viroviticom. U prostoru Igraonice počeli su s izradom maketa kulturnih ustanova grada. 

– Ova radionica održat će se u tri dijela. Danas smo započeli s izradom i bojanjem maketa. Sutra u 10 sati održat će se drugi dio kada će djeca izrađivati okoliš oko kulturnih ustanova, a potom ćemo na posljednjoj radionici, u utorak, također u 10 sati, dovršiti makete – rekla je Sonja Markotić Blažević.

Ove kreativne radionice održavaju se u sklopu Rokova i Virolibera, sajma knjiga, rekla je viša knjižničarka i voditeljica Stručno-znanstvenog odjela i Informacijske službe Mirjana Kotromanović.

– Zadovoljni smo odazivom djece i roditelja na naše radionice. Današnji dan je zaista bio raznolik, od razgovora o povijesti grada i izradi makete, do slatkog dijela, odnosno radionice izrade čokolade. Nadamo se da ćemo ovakvom ili sličnom tradicijom nastaviti i u budućnosti – rekla je Kotromanović.

Nakon završetka radionice, mališani su napokon mogli kušati čokolade, ali i ponijeti ih kući i razveseliti svoje ukućane. 

(www.icv.hr, mp; foto: M. Paradinović, M. Rođak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content