Spoj tradicije i pjesme: U Jelisavcu održani 18. Dani Slovaka “Večer korbačika”

Večeras (subota) u organizaciji Matice Slovačke i SKUD Ivan Brnjik Slovak u Jelisavcu su održani 18. Dani Slovaka “Večer korbačika” u povodu 30. obljetnice Saveza Slovaka Jelisavac. Uz domaćine, nazočne su pozdravili i gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić.

Mnogobrojna kulturna društva iz Hrvatske i Slovačke su pokazala svu svoju kulturnu baštinu, a njihove nastupe u prepunoj dvorani publika je nagradila gromoglasnim pljeskom.

– Slovaci su u našem Jelisavcu preko 130 godina. Ono što je važno naglasiti je to da imamo izuzetnu suradnju, političku, kulturnu sportsku. Oni su involvirani u sve pore društva i promiču kako slovačku kulturu, tako i grad Našice u cijeloj Hrvatskoj, ali i u inozemstvu – rekao je gradonačelnik Krešimir Kašuba

Uz folkor, smisao manifestacije je i prezentacija posebnog slovačkog gastronomskog specijaliteta korbačika, prema kojem je manifestacija dobila ime. Riječ je o tradicionalnom slovačkom siru koji je za potrebe manifestacije dopremljen iz Slovačke.  

– Sam sam u prethodnom razdoblju cijenio ovu manifestaciju i iznova se veselim probati korbačike. Očuvanje slovačke kulture na našem području od iznimnog je značaja i kao predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Osječko-baranjske županije mogu svjedočiti dobroj suradnji svih nacionalnih manjina na području naše županije i jednoglasnim odlukama oko svih važnih pitanja – rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

(www.icv.hr, eš, foto i video: E. Šubić)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content