Svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu Rokova 2022: Virovitica je danas grad koji diše punim plućima

Virovitica je danas grad koji diše punim plućima. On je grad koji je dvije godine zaredom prvak po povlačenju sredstava iz EU fondova, koji ima jedan od najljepših parkova u Hrvatskoj, nagrađivane ustanove obrazovanja i kulture, grad koji zajedničkim radom i promišljanjem  stvara budućnost za sve generacije.

Poruka je to s današnje (petak) svečane sjednice Gradskog vijeća grada Virovitice, koja je održana u gradskom Kazalištu Virovitica, a u povodu proslave 788. obljetnice grada i blagdana zaštitnika sv. Roka.

Svečanoj sjednici nazočili su brojni uzvanici: uz domaćine, gradonačelnika Ivicu Kirina sa suradnicima i predsjednicu Gradskog vijeća Ivančicu Fett-Škvarić s vijećnicima, Rokovo su građanima danas čestitali i župan Igor Andrović (ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH) sa suradnicima, saborski zastupnik Josip Đakić (ujedno i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora), Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, Sanja Bošnjak, državna tajnica u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH, Antun Vujić, ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, počasni građani grada Virovitice: Vladimir Šeks, general pukovnik Mladen Markač i Charlie Halswanter, kao i predstavnici virovitičkih gradova-prijatelja iz Traunreuta, Vyškova, Požege i Poreča, gradonačelnici i načelnici, ravnatelji odgojno-obrazovnih, zdravstvenih ustanova, institucija, zajednica, klubova i udruga te brojni drugi.

MG_0088

POTENCIJAL U MLADIMA 

U uvodnoj riječi predsjednica Vijeća istaknula je kako je Virovitica grad koji danas osvaja svojim šarmom i ljupkošću i koji je svoj razvoj temeljio na otvorenosti idejama, kvalitetnim ljudima i zahvalnosti na svemu što mu je ostavljeno u nasljeđe. Prioritet i jamac opstojnosti su održivi razvoj, očuvanje okoliša, obrazovanje, znanost i nove tehnologije, naglasila je.

-Ponosni smo što se Virovitica svrstala među najuspješnije gradove po povlačenju EU sredstava te smo dvije godine zaredom proglašeni prvakom EU fondova. Virovitica ima i potencijal u mladima, stoga danas pozivamo mlade da se uključe u projekte kojima ćemo podići standard života. Osiguravanjem prostora za kulturno djelovanje mladih, kroz investicije u kulturnu infrastrukturu te prenamjenom napuštenih i devastiranih prostora potiče se da mladi preuzimaju odgovornost biti kreatori svoga slobodnog vremena i jača njihova uloga u zajednici – rekla je I. Fett-Škvarić.

MG_0167

NOVI PROČISTAČ, VIŠI STANDARDI

Domaćin, gradonačelnik Ivica Kirin proveo je okupljene kroz godinu dana investicija i ulaganja koje su obilježile Viroviticu i okolicu. U tom periodu Virovitica bilježi investicije veće od 500 milijuna kuna.  U protekloj godini, Razvojna agencija VTA prijavila je na nacionalne i EU natječaje ukupno 463 projekta vrijedna 52,7 milijuna kuna, od čega je do sada odobren 371 projekt. Ujedno, uz javni sektor, raste i potražnja za zemljištem, grade se nove zgrade i obiteljske kuće, poslovni prostori, a cijelo područje grada bilježi i veći broj dolazaka turista.

-Unatoč pandemiji koronavirusa, puno se radilo, ponajviše na završetku EU projekata. S ponosom možemo reći da je završen i pušten u rad novi pročistač,  vrijednosti 60 milijuna kuna, koji je samo dio najvećeg virovitičkog projekta, Aglomeracije Virovitica, vrijedne više od 184 milijuna kuna.  Otvorili smo novo Reciklažno dvorište, HEP je završio jednu od najvećih trafostanica u gradu, u Ulici M. Gupca, završeno je uređenje Povijesnog trga i parka ispred župne crkve sv. Roka u Virovitici. Osim spojne ceste Gajeva-Vinkovačka, završili smo i niz cesta i nogostupa, nabavljali smo kante za odvojeno sakupljanje otpada, ulagali u škole, tržnicu, kazalište, vrtiće, igrališta – rekao je gradonačelnik.

Pandemija koronavirusa pokazala je kako je Virovitica dovoljno snažna da krizu iskoristi za dobro i pripremu projekata, naglasio je, dodavši kako su spremni novi projekti koji bi trebali minimalizirati štetu vezanu uz energetsku krizu i rat u Ukrajini, a čije će se posljedice tek vidjeti, napomenuo je I. Kirin.

Virovitica tako pametnim ulaganjima ide u uštede, rekao je gradonačelnik, objasnivši kako je u prvom redu zamjena postojeće rasvjete u gradu LED rasvjetom, postavljanje solarnih elektrana na gradske ustanove i institucije. Uz sredstva iz proračuna, Virovitica računa na nova ulaganja uz pomoć Mehanizma za oporavak i otpornost, ministarstva, ITU mehanizam.  

-Kroz ove izvore financiranja planiramo radove na brzoj cesti, koja nam je već dugi niz godina prioritet, izgradnju bazena, obnovu Vanadisa, izgradnju novog vrtića, Državnog arhiva i treće osnovne škole, nove Glazbene škole, kao i nadzemnu garažu. Jedan od najvećih projekata čiji radovi uskoro kreću, uz brzu cestu, je uređenje Ođenice i Virovitičkih jezera – najavio je Ivica Kirin i zahvalio svima koji s Gradom surađuju na provedbi projekata- Virovitičko-podravskoj županiji, općinama, ministarstvima…  

Uz komunalnu infrastrukturu, nabrojao je i niz ulaganja u onu manje vidljivu, ali jednako važnu – socijalnu infrastrukturu: ulaganje u bolje uvjete školovanja, besplatnu prehranu osnovcima slabijeg imovinskog statusa, prijevoz učenika, socijalna davanja…

MG_0348

POTRAŽNJA ZA ZEMLJIŠTEM 

Da je zamjetna promjena Virovitice na svakom koraku, pohvalio je župan Igor Andrović, naglasivši činjenicu velike potražnje za građevinskim zemljištem za potrebe gradnje stanova i obiteljskih kuća. -Poruka je to svima da je Virovitica danas mjesto na kojem mladi ostaju i ovdje grade svoj novi dom, da su Virovitica i okolica potencijal mladima za život.

Drago mi je da neki novi klinci, koji dolaze iza nas, imaju bolje uvjete za život u svim segmentima, nego što smo ih mi imali. Da imaju bolje, nove ili obnovljene škole, vrtiće, igrališta, dvorane. Drago nam je što kao Županija sudjelujemo zajedno u realizaciji projekata koji mijenjaju Viroviticu na bolje – rekao je I. Andrović. Među njima su nova zgrada Gimnazije, Centar za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti, nova sušionica povrća, iskorištavanje geotermalnih potencijala i drugi.

MG_0434

Saborski zastupnik Josip Đakić također je pohvalio rezultate ulaganja u Viroviticu, naglasivši stvaralaštvo, zajedništvo i slogu kao preduvjete uspjeha.

-Vaša razvojna agencija, kao i županijska, stvaratelji su projekata koji nastaju u zajedništvu s vašim prijedlozima, prijedlozima vaših vijećnika, mjesnih odbora, dužnosnika, odnosno svih koji žele ljepši, bolji i sigurniji život. Naši dužnosnici od velike su pomoći Virovitici u svakom trenutku. Oni koji će danas primiti nagradu grada Virovitice laureati su koji zaslužuju zahvalu svih građana. Oni su perjanica stvaralaštva i napretka u gradu, a mi, ostali, smo samo pomoć koja je potrebna kada treba izdati potvrdu ili suglasnost kako bi važan projekt zaživio – rekao je J. Đakić.

Napomenuo je kako je, nakon niza godina i napora uloženog u pitanje brze ceste projekt pred početkom radova te da uskoro očekuju i natječaj Ministarstva turizma na koji će biti prijavljena izgradnja bazena u Virovitici. Osvrnuo se i na pitanje većih troškova energenata na jesen.

-Pred nama su teška vremena zbog energetske krize, ali Vlada RH i Sabor će donijeti zakone u korist građanima i dalje će intervenirati kada bude najpotrebnije – rekao je J. Đakić.

MG_0500

Svečanost su nastupom uveličali članovi Jazz ansambla Glazbene škole Jan Vlašimsky, kao i „domaći dečko“, Ivan Dečak, koji je u pratnji klavijaturista Mihaela Kurjančića izveo uspješnicu „Mali krug velikih ljudi“ s kojom su Vatra i Massimo osvojili radijske ljestvice u Hrvatskoj. Ujedno, publika je imala priliku vidjeti film o Virovitici kao gradu mladih, gradu koji zaista diše punim plućima, a koji potpisuje Matija Turkalj.

Kao i svake godine, Grad je zahvalnicama i javnim priznanjima odao počast pojedincima, klubovima, društvima i ustanovama koji su ostavili trag u razvoju Virovitice i koji su svojim trudom, zalaganjem i rezultatima zadužili nove generacije.

Tko su ovogodišnji laureati, možete vidjeti ovdje.  (www.icv.hr, mlo, foto: M. Rođak) 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content