Ovog vikenda šahovski turnir u Virovitici u povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja

Šah je igra za dva igrača i postoji stoljećima, ali je aktualnu formu dobio tek u 19. stoljeću. Iako se smatra sportom, zbog svoje specifičnosti koja uključuje izniman mentalni angažman, on je i svojevrsna mentalna gimnastika.

Stoga je povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja (koji se obilježava 10. listopada) Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije odlučio promovirati šahovsku igru kao jedan od načina koji može doprinijeti očuvanju mentalnog zdravlja. Zašto je šah kao aktivnost koristan? Igranje šaha doprinosi razvoju mišljenja, osobito apstraktnog, također i pamćenja, potiče kreativnost, doprinosi vještinama rješavanja problema (time potiče razvoj inteligencije), pomaže koncentraciji i potiče usredotočenost na zadatak.

Mozak šahista ravnomjernije se razvija jer su u ovu aktivnost uključene obje polovine (hemisfere) mozga. Razvija se lijeva hemisfera mozga odgovorna za logiku i slaganje algoritama, ali i desna odgovorna za kreativnost, maštovitost, predviđanje i formiranje slike o događajima u cjelini. Sve to olakšava predviđanje postupaka suparnika u ovoj igri.

Dijete koje igra šah uči i vježba kako u nekoj situaciji biti mirno, uravnoteženo, čvrsto i odlučno, te kako da bude otpornije na stres i frustraciju. Upravo ova kvaliteta šahovske igre koja blagotvorno djeluje na mentalno zdravlje, osobito djece i mladih, osnovni je motiv i razlog zbog kojega su Djelatnost za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja i Djelatnost javnog zdravstva Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije odlučili zajednički organizirati zatvoreni brzopotezni šahovski turnir za mlade.

Turnir će se održati u učionici Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije u nedjelju, 2. listopada s početkom u 9.30 sati i u njemu će sudjelovati mladi natjecatelji iz Virovitice, Slatine i Gradine.

(www.icv.hr, zzjzvpz.hr)

Sah i ZZJZVPZ slika uz vijest Custom

Povezane vijesti

Skip to content