“SIGURNO U ŠKOLU” U centru Virovitice velik broj mališana i ove se godine okušao u vožnji spretnosti: Hvalevrijednom akcijom želi se osigurati siguran početak školske godine

Danas (subota) je na šetnici ispred Gimnazije Petra Preradovića Virovitica, u organizaciji HAK Autokluba Virovitica i Policijske uprave virovitičko-podravske, održana priredba akcije “Sigurno u školu” na kojoj su se djeca mogla okušati u vožnji spretnosti na biciklima, rolama, romobilima i svim drugim dječjim prijevoznim sredstvima na vlastiti pogon.

Mališani su se tako, u pratnji svojih roditelja, djedova i baka, na postavljenoj stazi poligona ‘natjecali’ tko će biti brži i spretniji.

Cilj ove, već tradicionalne manifestacije u centru Virovitice, je upoznati djecu prvih razreda osnovnih škola, koja prvi put samostalno sudjeluju u prometu, s osnovnim pravilima ponašanja u prometu i opasnostima koje im prijete u slučaju nepoštivanja prometnih propisa.

Foto-3

Svjesni činjenice da prometni odgoj i obrazovanje djece u poznavanju prometnih propisa ima veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, kao i podizanju prometne kulture općenito, HAK i PU virovitičko-podravska već dugi niz godina poduzimaju razne preventivne aktivnosti u suradnji s partnerima, a sve s ciljem zaštite djece u prometu.

-Draga djeco i roditelji, okupili smo se ovdje na početku još jedne školske godine. Škola je počela, djeca su na cestama, a među njima je i velik broj prvašića koji su prvi puta u prometu, stoga HAK i ove godine provodi prometno-edukativnu akciju “Sigurno u školu”. I ove smo godine obišli škole od Pitomače do Orahovice, podijelili žute kape, a time ujedno i poslali poruku javnosti da je škola počela. Isto tako u ovoj situaciji pozivamo roditelje da oni svojim primjerom pomognu djeci da budu sigurna u prometu. Na kraju ovog tjedna skupili smo se ovdje na posljednjoj aktivnosti, da pošaljemo poruku svim sudionicima prometa da budu oprezni, jer moramo paziti na djecu i pomoći im da budu sigurni u prometu – rekao je na početku tajnik Auto kluba Virovitica, Robert Valenteković.

Foto-6

Policija je uvijek tu kad je riječ o prometnoj kulturi i prometnoj sigurnosti, posebice za mališane, pa će im tako, zajedno s HAK-om, omogućiti da im svaki dan put do škole bude siguran.

-Kada govorimo o statističkim podacima o sigurnosti u prometu, oni definitivno nisu bajni i nadamo se da će i ova današnja akcija pripomoći u poboljšanju prometne sigurnosti. Policija sama nikakvim kaznama i nikakvim aktivnostima ne može učiniti onoliko koliko mogu roditelji i zato roditelji pazite na svoju djecu, a najbolje što možete učiniti za njih je da ih naučite kako da se ponašati u prometu – rekla je u nastavku službenica za preventivu u cestovnom prometu PU virovitičko-podravske, Anita Relić.

Sve nazočne pozdravio je i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Virovitice Alen Bjelica.

-Dragi naši mališani, roditelji, bake i djedovi, izuzetno mi je drago što se i ove godine u organizaciji Hrvatskog autokluba i Policijske uprave virovitičko-podravske održava manifestacija “Sigurno u školu”. Mi smo, kao i svake godine dosad, u suradnji s Hrvatskim autoklubom osigurali žute kape za pravšiće, a u suradnji s Policijskom upravom slikovnice i bojanke za naše male školarce. Grad Virovitica uvijek će podržavati ovakve akcije, želim vam svima puno uspjeha u današnjem natjecanju, a isto tako i puno uspjeha u školi i naravno siguran put do škole – rekao je Bjelica i proglasio manifestaciju otvorenom.

Foto-2

Ova akcija zapravo je apel na sve odrasle vozače da vode brigu o poštivanju prometnih propisa i pravila, da posebice u zonama škola poštuju ograničenja brzine te da se pješačkim prijelazima približavaju s dodatnim oprezom kako bi propustili djecu na putu do škole.

Na samom kraju, mališani – sudionici vožnje, dobili su i prigodne nagrade. Današnji događaj s nekoliko zanimljivih nastupa uveličale su i Virovitičke mažoretkinje pod vodstvom predsjednice i trenerice Nataše Kranjec.

(www.icv.hr, ts)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content