Veliki dan za našičke pčelare: Otvorena linija za proizvodnju satnih osnova

U četvrtak je u Našicama, u Ulici Vatroslava Lisinskog, otvorena linija za proizvodnju satnih osnova u vlasništvu Pčelarske udruge Pčela. Predsjednik Udruge Željko Špoljarić u govoru otvorenja nije mogao sakriti zadovoljstvo početkom rada ove linije niti dovoljno zahvaliti svima koji su sudjelovali u istome. Linija je kupljena prije 4 godine, a sufinancirali su je Grad Našice s 25.000 kuna, Osječko-baranjska županija 30.000 kuna i Udruga vlastitim sredstvima. Njena ukupna vrijednost bila je oko 80.000 kuna, a da bi je otvorili uložili su i dodatnih 20.000 te osobni trud i rad. Rezanjem vrpce od strane gradonačelnika Krešimira Kašube i pročelnice Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije Silve Wendling službeno je započeo njen rad.

– Udruga Pčela njeguje gotovo stoljetnu tradiciju te svakodnevno teži visokoj kvaliteti meda. Našička udruga danas je postala jedina koja u Hrvatskoj ima liniju za proizvodnju satnih osnova i na to sam uistinu ponosan. Grad Našice će i dalje, kao i do sada, podupirati rad Udruge, a njihovim proizvodima promovirati bogatstvo Slavonije, jer gotovo svaki naš poklon sadrži teglicu našičkog meda – rekao je gradonačelnik Kašuba.

Izuzetnu dugogodišnju suradnju našičke udruge i Osječko-baranjske županije istaknula je pročelnica Silva Wendlin pohvalivši njihovu inicijativu i rad da osiguraju samo najbolje za proizvodnju vlastitog meda.

– Udruga Pčela broji 92 člana koji imaju 5200 košnica u kojima bi trebalo godišnje promijeniti 1/3 voska što je oko 5 000 kilograma voska. Zbog nestašice voska rađene su njegove patvorine koje nisu dobre za kvalitetu meda, pa smo se mi odlučili investirati i osposobiti vlastitu liniju za proizvodnju satnih osnova od pravog voska – rekao je Predsjednik Udruge i zahvalio gradonačelniku Kašubi koji je pronašao adekvatan prostor za proizvodnju.

(nasice.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content