Vlada predstavila paket mjera: Ograničene cijene struje, osnovne namirnice jeftinije 30 posto

Premijer Andrej Plenković predstavio je mjere koje nas očekuju od 1. listopada. Ponovio je i podsjetio kakav je kontekst vremena u kojemu živimo. Kaže da su trenutačno rekordne cijene, da one rastu i da je Vlada zbog toga i reagirala te se u prvom dijelu paketa usredotočila na energente, prije svega na električnu energiju. Tako će cijena za kućanstva biti fiksirana do određene razine.

Vodilo se računa i o javnim ustanovama poput bolnica, škola, vrtića, knjižnica, jedinica lokalne samouprave, rekao je premijer te dodao da se ubuduće za njih neće obračunavati tarifa koja vrijedi za gospodarske subjekte, već je uvedena svojevrsna međutarifa. 

Gradacija je postavljena i kada je riječ o gospodarskim subjektima, malim i srednjim poduzetnicima, te velikim poduzećima. Što se tiče cijena plina premijer je poručio da građani ne moraju strahovati s obzirom da su cijene ograničene do 1. travnja 2023. godine. Za ostale subjekte će se o cijenama idućih dana raspravljati na europskim tijelima.

 

– Nalazimo se u vremenu velikih globalnih poremećaja, gdje su brojni uzroci energetske krize i rasta cijena. Nedvojbeno, glavni i ključni razlog je ruska agresija na Ukrajinu, koja je izazvala i poremećaj u opskrbi energenata i opskrbi hrane i trajno politički narušila odnose Zapada i Rusije. Pritom, klimatske promjene koje su sve izraženije, gdje bilježimo rekordne suše, razorne poplave, pridonose poskupljenju i hrane i energije. Vidjeli smo da zbog nastavka pandemije covida-19, Kina kao jedna od najvećih zemalja svijeta je značajno usporila proizvodnju i time je došlo do poremećaja svjetske trgovine, rekao je Plenković.

Premijer Plenković je predstavio prvu mjeru za ublažavanje rasta cijena struje. Mjera se odnosi na vrijeme od 1. listopada do 1. ožujka iduće godine. Kućanstva koja će potrošiti energije do 2500 kilovatsati potrošit će 59 eura megavatsat. Oni koji potroše iznad toga, plaćat će po prosječnoj cijeni 88 eura megavatsat, istaknuo je premijer. 

740x438 mjerestruja8922a 20220908094441 740x438 mjereopet892a 20220908094549 740x438 sjednica vlade frame 70926 20220908094646 740x438 sjednica vlade frame 73353 20220908094904

Druga mjera je ublažavanje rasta cijena plina. One su za kućanstva ograničene do 1. travnja 2023. godine.

plin

Premijer Plenković pokazao je što se događa s cijenama plina i struje na europskom tržištu i usporedio ih sa cijenama u Hrvatskoj. Istaknuo je da je više od nekoliko puta cijena u Hrvatskoj povoljnija nego što bi bila da nije bilo dosadašnjih poduzetih mjera. 

image 1
 

U drugom dijelu paketa, koji se tiče ograničavanja cijena osnovnih namirnica, Plenković je kazao da su zbog visokih cijena odlučili nakon konzultacija s proizvođačima i trgovačkim lancima, određene proizvode limitirati.

– Limitira se jestivo suncokretovo ulje, mlijeko, glatko brašno, oštro brašno, bijeli kristal šećer, cijelo pile, svinjski vrat s kosti, svinjska lopatica bez kosti i miješano mljeveno meso. 

Ukupno će proizvodi biti 30 posto jeftiniji.

hrana
Uskoro opširnije… 
 
(www.icv.hr, hrt.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content