Dan dvorca Eugena Savojskog u Bilju: Borba s turskim osvajačima i srednjevjekovni život, ambijentalno vratili dvorac u vrijeme nastanka

U organizaciji Udruge “Čuvari tradicije princa Eugena Savojskog” i Demokratske zajednice Mađara Hrvatske, održana je još jedna kulturno turistička manifestacija “Dan dvorca Eugena Savojskog”, kojom se dvorac u Bilju ambijentalno vraća u vrijeme svog nastanka.

Prema riječima predsjednika Demokratske zajednice Mađara Hrvatske Gabora Varge, manifestacija se ponovno održava nakon dvije pandemijske godine, ali u drugom terminu i s nešto kraćim programom.

-Pokušavamo nadoknaditi ona događanja koja nam je korona onemogućila prethodnih godina. Tako su nam i danas na rasporedu tri različite manifestacije u Osječko-baranjskoj županiji pa smo zbog toga skratili i program Dana dvorca Eugena Savojskog u Bilju. Nismo doveli dječje KUDO-ve, to ćemo nadoknaditi, a najvjerojatnije ćemo se morati vratiti proljetnom terminu. Ipak posjetiteljima smo pripremili igrokaz u dva dijela. U prvom turske čete zauzimaju dvorac i uzimaju roblje, dok u drugom dijelu kršćanske snage nakon velike borbe oslobađaju dvorac i donose mir u ove krajeve- rekao je za medije Varga.

Dan dvorca E.S
Foto: Facebook TZ Bilje

Uz to, posjetitelji su mogli uživati i u malom dijelu prikaza života u srednjem vijeku – kovačkoj radionici, kovačnici novca, mačevanju i streličarstvu, većini onih aktivnosti koja su obilježila to doba.

Kulturno-povijesna baština zauzima važno mjesto u turističkoj ponudi općine Bilje i Baranje pa se svi u toj općini trude predstaviti, promovirati i oživjeti bogatstvo povijesnog naslijeđa, dok je udruga “Čuvari tradicije princa Eugena Savojskog” posvećena zaštiti, njegovanju i promicanju izvornosti i svih vrijednosti koje je Eugen Savojski ostavio iza sebe, te promicanju i očuvanju kulturnih vrijednosti Bilja i okolice.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content