Kroz projekt “Istina o pobjednicima” slatinska HVIDR-a započela ciklus terenskih nastava za učenike 7. razreda OŠ Voćin

Udruga HVIDR-a Slatina svake godine tradicionalno provodi projekt “Istina o pobjednicima” u okviru kojega se provodi terenska nastava za učenike.

Cilj ovog projekta je promicanje istine o Domovinskom ratu, te provođenjem konkretnih aktivnosti, povećanje razine znanja i informiranosti učenika sedmih razreda osnovnih škola o Domovinskom ratu na širem slatinskom području.

U ovogodišnjem ciklusu terenske nastave sudjelovat će učenici osnovnih škola Josipa Kozarca i Eugena Kumičića iz Slatine, Davorin Trstenjak Čađavica, Osnovne škole Mikleuš i Osnovne škole Voćin.

Prva u nizu terenskih nastava organizirana je za učenike 7. razreda OŠ Voćin u pratnji učiteljica biologije Martine Vukičević i geografije Mirne Strilić, a započela je odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima, paljenjem svijeća i molitvom ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade.

U Zavičajnom muzeju učenike je dočekao kustos Srđan Đuričić te ih upoznao s prostorom Spomen sobe, njezinim osnutkom i vezom s Udrugom roditelja poginulih hrvatskih branitelja Slatine i Orahovice.

Neizostavan dio terenske nastave je i obilazak Balinaca, Čojluga i Četekovca te odavanje počasti žrtvama i poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu ispred centralnog spomen obilježja u Četekovcu. Učenici su se na kraju vratili u svoj Voćin gdje im je o životu za vrijeme njegove okupacije govorio predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin Darko Božičković.

Kroz ovaj projekt nastavlja se i jača suradnja između braniteljskih udruga, ali i lokalne samouprave, a projekt “Istina o pobjednicima” podržavaju i financijski podupiru Grad Slatina i općine Čađavica, Sopje, Mikleuš i Voćin.

(www.icv.hr, mf, adf, foto: M. Feldi, S. Trevizan)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content