Pred nama nastavak iznadprosječno toplog vremena: Evo kakav nas kraj listopada čeka

Nakon jutra pod maglom, tijekom ranog poslijepodneva na području Virovitice i okolice temperatura je rasla do 19,7°C, što je iznadprosječno toplo za kraj listopada. Do kraja tjedna očekujemo nastavak iznadprosječne topline. Zadržat će se suho.

Tijekom jutra i večeri magla ili sumaglica koja se ponegdje može zadržati i veći dio dana. Jutarnje temperature zraka od 10°C do 13°C, a najviše dnevne od 18°C do 21°C. Vjetar slab južnih smjerova. UV-indeks nizak i umjeren.

U tjednu pred nama vremenski uvjeti će biti povoljni za obavljanje radova na otvorenom. Tijekom jutra i večeri također magla ili sumaglica koja se ponegdje može zadržati i veći dio dana. Jutarnje temperature zraka očekujemo od 8°C do 10°C, a najviše dnevne od 17°C do 20°C ili koji stupanj više. Vjetar slab pretežno južnih smjerova. UV-indeks nizak i umjeren. Idućih desetak dana oborine nisu u planu, niti pojava mraza, tek krajem tjedna moguća je promjena vremena.   

Mraz je u većem dijelu Virovitičko-podravske županije izostao u ovogodišnjem listopadu, inače ga u prosjeku bude tijekom tri dana. Apsolutni maksimum temperature za listopad na području Virovitice bio je 22. listopada 2019. godine kada je izmjereno „gotovo vrućih“ 27,9°C. Apsolutni minimum temperature za listopad na području Virovitice bio je 29. listopada 1971. godine kada je izmjereno -7,2°C. Najdeblji snježni pokrivač za listopad od 2 cm izmjeren je 22. listopada 1972. godine. Najsušniji listopad smo imali 1965. godine kada nije pala niti kap kiše. Najkišovitiji smo listopad imali 1974. godine kada je palo 211.2 mm oborine. Višegodišnji prosjek oborina tijekom listopada je 70.4 mm

Tijekom listopada 2022. godine u većem dijelu Virovitičko-podravske županije palo je između 40 i 60 posto ukupne višegodišnje mjesečne listopadske količine oborine. Tako da ćemo listopad okarakterizirati kao normalan ili sušan. Po pitanju odstupanja mjesečne temperature zraka u odnosu na višegodišnji mjesečni prosjek, sve je izglednije da će listopad 2022. godine iznad većeg dijela Virovitičko-podravske županije biti vrlo topao.

Projekcija numeričkih prognostičkih izračuna za „duge staze“ tijekom studenog trenutno ne ukazuju na duže periode hladnoće niti oborinama aktivnijeg vremenskog perioda. Po pitanju temperature zraka sve je izgledniji topliji studeni, dok bi po pitanju oborina studeni trebao biti prosječno oborinski aktivan. Pojava mraza do sredine mjeseca je mala. Na snijeg u nižim predjelima tijekom studenog 2022. godine ne treba računati.

(www.icv.hr, kp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content